Снимка: БГНЕС

Турция ще предприеме мерки във връзка с опасенията си за сигурността в Северна Сирия с нови операции срещу кюрдската групировка Сили за защита на народа (СЗН), каза днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, предаде „Хюриет дейли нюз“.

Турция разглежда СЗН като разклонение на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК).

"Ние ще адресираме опасенията за сигурността с нови операции“, каза Ердоган пред 30-ата среща за консултации и оценка на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Турският президент отбеляза, че Турция е създала условия за завръщането на над 500 000 сирийски бежанци в зоните за сигурност, създадени при предишните турски презгранични операции.

Ердоган каза още, че правителството е предприело стъпки да превърне турската армия, която е била „прочистена от ФЕТО“ (организацията на ислямския проповедник Фетуллах Гюлен), в една от най-модерните армии в света. Турският президент допълни, че при предишните операции в Северна Сирия и Северен Ирак турската армия е заличила „коридора на терора, който трябваше да бъде създаден“ по южните граници на страната.

Турция ще предприеме нова антитерористична операция в Североизточна Сирия в опит да изтласка СЗН от провинциите Тал Рифаат и Манбидж, каза по-рано Ердоган. Според него това ще е нов етап в усилията на Турция да създаде зона за сигурност с дълбочина от 30 км на сирийска територия.

Що се отнася до възраженията на Анкара към кандидатурите на Финландия и на Швеция за членство в НАТО, Ердоган каза, че Турция е заела "принципна позиция“ към разширяването на Алианса и е подчертала, че НАТО не е организация за "осигуряване на сигурност за тероризма“.

"Никой не трябва да очаква от нас да направим същата грешка за втори път, доколкото в момента терористични организации се подвизават свободно в Швеция и Финландия, а постери с терористични лидери се размахват и докато това става със защитата на шведската, финландската, германската, финландската и нидерландската полиция, докато всички тези кампании се провеждат срещу Турция и докато нашият съсед Гърция позволява установяването на пет плюс четири, т.е. на още девет бази на САЩ, и докато въпреки това в Гърция терористични организации се подвизават свободно“, каза Ердоган.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase