Снимка: БГНЕС

В неделя спасителите издирваха десетки все още изчезнали хора в южноафриканската провинция Квазулу-Натал (KZN), след като проливните дъждове през последните дни предизвикаха наводнения и кални свлачища, които отнеха живота на повече от 440 души.

Наводненията оставиха хиляди хора без дом, прекъснаха електроснабдяването и водоснабдяването и нарушиха работата на едно от най-натоварените пристанища в Африка - Дърбан. Икономически служител на провинцията оценява общите щети по инфраструктурата на повече от 10 млрд. ранда (684,6 млн. долара), предаде "Ройтерс".

Премиерът на провинцията Сихле Зикалала съобщи, че броят на жертвите е нараснал до 443 души, а други 63 души са в неизвестност.

В някои от най-засегнатите райони жителите заявиха, че са ужасени от мисълта за нови дъждове, които според прогнозите ще паднат в неделя. Някои от тях са изправени пред мъчително очакване на новини за изчезнали близки.

"Не сме загубили надежда. Въпреки че постоянно се притесняваме, тъй като (дните) продължават", казва Сбонгиле Мджока, жителка на село Съншайн в община еТеквини, чийто 8-годишен племенник е в неизвестност от няколко дни.

Още по темата
"Травмирани сме от гледката", казва 47-годишната Мджока пред Ройтерс и добавя, че домът ѝ е сериозно повреден.

В близкия полуселски район трима членове на семейство Сибия загиват, когато стените на стаята, в която спят, се срутват, а 4-годишната Бонгека Сибия все още е в неизвестност.

"Всичко е сурово напомняне за това, което сме загубили, и това, че не можем да намерим (Бонгека), е опустошително, защото не можем да скърбим или да се излекуваме. На този етап се чувстваме празни", казва 33-годишната Летиве Сибия пред Ройтерс.

Късно в събота от кабинета на президента Кирил Рамафоса съобщиха, че той е отложил работно посещение в Саудитска Арабия, за да се съсредоточи върху бедствието. Рамафоса ще се срещне с министри от кабинета, за да оцени реакцията на кризата.

Премиерът на KZN Зикалала заяви на брифинг по телевизията, че наводненията са сред най-тежките в историята на неговата провинция.

"Трябва да съберем колективния си кураж и да превърнем това опустошение във възможност да възстановим нашата провинция", каза той. "Народът на Квазулу-Натал ще се изправи от този хаос."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase