Снимка: БГНЕС

Броят на жертвите на опустошителните наводнения в южноафриканския пристанищен град Дърбан и околностите му нарасна на 306 души, съобщи правителството в сряда, след като пътища и склонове бяха отнесени, а домове се срутиха.

Най-силните дъждове от 60 години насам връхлетяха общината на Дърбан. Според преброяването на АФП бурята е най-смъртоносната в Южна Африка.

"До вечерта на 13 април бяхме информирани, че броят на загиналите в резултат на бедствието, причинено от наводненията в провинция Квазулу-Натал, е нараснал до 306 души", заяви Нонала Ндлову, говорител на провинциалния отдел за управление на бедствията. От нейния офис заявиха, че броят на жертвите е "един от най-мрачните моменти в историята" на Квазулу-Натал, пише в. "Гардиън".

Южноафриканският президент Сирил Рамафоса определи наводненията като "катастрофа" и "бедствие".

Още по темата
"Мостовете се срутиха. Пътищата се сринаха. Загинаха хора... Това е катастрофа с огромни размери", каза той, обръщайки се към местната общност, след като инспектира щетите от наводненията.

Издирването на изчезнали хора все още продължава, каза Рамафоса, като обеща да "не пести нищо" при справянето с бедствието.

"Това бедствие е част от изменението на климата. Вече не можем да отлагаме това, което трябва да направим... за да се справим с изменението на климата. То е тук и нашите способности за управление на бедствия трябва да бъдат на по-високо ниво".

По-рано началникът на здравната служба на провинцията Номагугу Симелане-Зулу изрази загриженост за огромния брой смъртни случаи, като заяви пред телевизия eNCA, че "моргата е подложена на натиск... въпреки това се справяме".

Обединената методистка църква в градчето Клермон е превърната в купчина отломки. Четири деца от местно семейство загиват, когато върху тях се срутва стена.

Други къщи висяха несигурно на склона на хълма, като по чудо все още непокътнати, след като голяма част от земята под тях беше отнесена от кални свлачища.

Бурята принуди най-важното пристанище в Африка на юг от Сахара да спре работа, тъй като основният път за достъп до него претърпя сериозни щети. Контейнерите за транспортиране бяха разхвърляни и се превърнаха в планини от метал.

Участъци от други пътища бяха отнесени, оставяйки след себе си прорези в земята, по-големи от големи камиони.

"Виждаме, че такива трагедии сполетяват други страни като Мозамбик, Зимбабве, но сега ние сме засегнатите", каза Рамафоса, докато се срещаше с опечалени семейства край руините на църквата.

Съседите на Южна Африка страдат от подобни природни бедствия, причинени от тропически бури, почти всяка година, но най-индустриализираната африканска държава е до голяма степен защитена от бурите, които се образуват над Индийския океан.

Тези дъждове не са тропически, а по-скоро са причинени от метеорологична система, наречена "прекъснат минимум", която е донесла дъжд и студено време в голяма част от страната. Когато бурите достигнаха по-топлия и влажен климат в провинция Квазулу-Натал в Дърбан, се изляха още повече дъждове.

"В някои части на Квазулу-Натал за последните 48 часа са паднали повече от 450 мм (18 инча)", казва Дипуо Тавана, синоптик в националната метеорологична служба - почти половината от годишните валежи в Дърбан, които са 1009 мм.

В сряда следобед дъждовете в някои части на града продължиха, а в съседната провинция Истърн Кейп беше издадено предупреждение за наводнения.

Дърбан едва се е възстановил от смъртоносните бунтове през юли миналата година, които отнеха живота на повече от 350 души в най-тежките размирици в Южна Африка след края на апартейда.

Националната полиция изпрати 300 допълнителни служители в региона, а военновъздушните сили изпратиха самолети в помощ на спасителните операции.

Дните на проливни дъждове наводниха няколко района, разрушиха къщи и инфраструктурата в града, а свлачищата наложиха спиране на влаковите превози в цялата провинция. Дъждовете наводниха магистралите до такава дълбочина, че от тях стърчаха само върховете на светофарите, наподобяващи перископи на подводници.

Потоците разкъсаха няколко моста, потопиха автомобили и сринаха къщи. Една цистерна с гориво изплува в морето, след като беше отнесена от пътя. Повече от 6 000 къщи бяха повредени.

След като телевизионни кадри показаха как хора крадат от контейнери по време на наводнението, правителството на провинцията осъди съобщенията за грабежи.

Южните части на страната понасят най-тежкото бреме на климатичната криза - те страдат от повтарящи се и влошаващи се проливни дъждове и наводнения. През 1995 г. наводненията отнеха живота на 140 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase