Снимка: БГНЕС

Оперативните разходи на Световната продоволствена програма (СПП) на ООН ще се увеличат със 136 млн. долара в Западна Африка тази година поради глобалното покачване на цените на храните и горивата, предизвикано от войната в Украйна, съобщиха от агенцията в четвъртък.

Допълнителните разходи ще попречат на опитите за облекчаване на разрастващата се продоволствена криза в региона, подхранвана от конфликти, суша, затваряне на граници, свързано с пандемии, и въздействието на кризата в Украйна върху цените и наличността на храните, предаде "Ройтерс".

Още по темата
Световната продоволствена програма вече се бореше да разшири реакцията си на "безпрецедентната продоволствена и хранителна криза" в Западна Африка и беше принудена да намали дажбите в седем държави поради липса на финансиране още преди нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари.

"С разрастването на конфликта в Украйна пристанищата и доставчиците вече не са достъпни, като доставките от по-широкия черноморски регион са забавени или просто отменени", заяви в изявление регионалният директор на WFP Крис Никои.

По данни на Организацията по прехрана и земеделие на ООН шест западноафрикански държави внасят 30-50% от пшеницата си от Русия и Украйна.

Няколко агенции за помощ изразиха загриженост, че войната в Украйна отклонява средства от други кризи.

През последните три години острият глад в Западна Африка се е увеличил четирикратно, като по данни на Световната продоволствена програма (WFP) до юни 2022 г. се очаква 43 млн. души да бъдат изправени пред остра продоволствена несигурност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase