Снимка: БГНЕС

 

Силите на Донецката народна република (ДНР) поеха контрола над пристанището в Мариупол. Това съобщи в понеделник по руската телевизия „Първи канал” лидерът на ДНР Денис Пушилин. „По отношение на пристанището Мариупол, то сега е под наш контрол“, каза той, цитиран от ТАСС.

Не ясна обаче съдбата на 17-те български моряци от кораба „Царевна”, които според съобщенията от последните дни са били взети за заложници от украинските сили.

ДНР съобщил в неделя, че войските на ДНР са „освободили” 47 заложници моряци от три кораба или за екипажи от Русия, Азербайджан, Египет и Украйна. Българския екипаж не е бил сред освободените.

"Българските моряци се чувстват добре и Ситуационният център на МВнР поддържа постоянен контакт с тях", заяви в неделя нашето МВнР, след като минути преди това бе разпространена информация, че украински националисти, оттеглящи се от Мариупол, са заловили два чуждестранни кораба – „Царевна” и „Лейди Августа”. Цитираната от редица медии информация бе съобщена от зам.-началника на народната милиция на Донецката народна република (ДНР) Едуард Басурин.

На кораба „Царевна“ има 17 български моряци, които от седмици не могат да напуснат палубата.

БГНЕС припомня, че в петък премиерът Петков заяви, че страната ни е готова да евакуира моряците от кораба "Царевна", когато бойните действия там спрат.

Вече е имало възможност специално изпратена група да изведе екипажа в началото на седмицата, когато за кратко е имало прекратяване на стрелбата. Капитанът обаче е заявил, че не може да поеме този риск, тъй като през изминалата вечер е имало престрелки и не е безопасно. Той е преценил, че засега на кораба рискът е най-малък. Премиерът Кирил Петков заяви, че следят ситуацията. Водят се разговори и с двете страни, но координацията на ниво командване не е сигурна. Поради тази причина дори да бъде заявено, че ще има зелен коридор, никой не може да гарантира, че това ще бъде изпълнено, допълни Петков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase