Снимка: архив, БГНЕС

Процедурата по сертифициране на газопровода "Северен поток 2" не може да продължи, като се вземат предвид сегашните действия на Русия, заяви канцлерът на Германия Олаф Шолц, цитиран от Ройтерс.

По думите му Берлин трябва да преоцени ситуацията около газопровода.

Още по темата
Междувременно президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви, че  обмисля скъсване на дипломатическите отношения с Русия и обвини тази страна, че подготвя продължаване на своята военна агресия в родината му, предаде Франс прес.

"Получих искане от министерството на външните работи да се разгледа въпросът за скъсване на дипломатическите отношения между Украйна и Русия", заяви Зеленски. "Ще разгледам този въпрос веднага", допълни той.

Държавният глава на Украйна също така поиска незабавно спиране на руско-германския газопровод "Северен поток 2". "Постигнахме съгласие за необходимостта от незабавно въвеждане на санкции заради новия акт на агресия срещу Украйна", подчерта Зеленски, визирайки Русия.

От своя страна руският министър на външните работи Сергей Лавров отхвърли заплахата от санкции, след като страната му вчера призна независимостта на двете самопровъзгласили се републики в Източна Украйна, предаде Ройтерс.

Западът би наложил наказателни мерки независимо от събитията, каза Лавров. Той определи реакцията срещу признаването от Русия на двата отцепили се украински региона като предсказуема.

„Нашите европейски, американски и британски колеги няма да спрат и да се успокоят, докато не изчерпят всичките си възможности за т. нар. „наказване на  Русия“. Те вече ни заплашват с всевъзможни санкции или, както казват сега, с „майката на всички санкции“, заяви Лавров.

„Е, свикнали сме. Знаем, че санкциите ще бъдат наложени така или иначе, във всички случаи. Със или без повод“, добави руският външен министър, цитиран от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase