Снимка: БГНЕС

Министрите на външните работи на Европейския съюз ще приемат във вторник санкции срещу Русия заради признаването на украински сепаратистки региони и по-нататъшното разполагане на войски на територията на съседката ѝ, заяви върховният комисар по външната политика на блока Жозеп Борел.

"Разбира се, нашият отговор ще бъде под формата на санкции, чийто размер ще бъде определен от министрите... Сигурен съм, че ще има единодушно решение", необходимо за мерките, каза Борел пред репортери в Париж.

Той допълни, че текстът за евентуалните мерки ще бъде подготвен сутринта, докато министрите участват във форум с държавите от Индо-Тихоокеанския регион във френската столица.

Самото решение ще бъде взето "днес следобед" на извънредна среща, която той свика в рамките на форума в Париж, каза Борел.

Борел не пожела да разкрие подробностите около санкциите, които се очаква да влязат в сила в един и същи ден с наказателните мерки на САЩ и Великобритания.

Вашингтон вече забрани на американски граждани да извършват финансови операции с отцепническите територии в Източна Украйна, чиято независимост беше призната от руския президент Владимир Путин късно в понеделник.

Малко след съобщението Путин нареди на войски да влязат в двата региона като част от мироопазваща операция.

"Руските войски навлязоха в Донбас, ние считаме Донбас за част от Украйна", заяви Борел във вторник.

Но ЕС се присъедини към САЩ и се въздържа да опише разполагането на войски като инвазия, която би предизвикала най-строгите санкции, с които Западът заплашва през последните месеци.

"Не бих казал, че това е пълноценна инвазия, но руските войски са на украинска територия", добави Борел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase