Снимка: архив, БГНЕС

Канадската полиция предупреди, че ще предприеме арести на шофьори на камиони и демонстранти, които затвориха централната част на столицата Отава в знак на протест срещу COVID ограниченията, предаде АФП. В изявление на полицията се посочва, че всеки, който блокира улици или помага на други хора да го правят, може да бъде третиран като престъпник и да последват обвинения.

Още по темата

След блокадата на моста Амбасадор между Уиндзър и Детройт премиерът Джъстин Трюдо предупреди, че това са  действия, който застрашават икономическото възстановяване на страната.

„Не можете да спрете пандемията с блокади. Не можете да я спрете и с укази , нито със законодателство. А тези блокади - незаконни демонстрации, са неприемливи и влияят негативно на бизнеса и производството. Трябва да направим така, че това да спре“, каза Джъстин Трюдо в Камарата на общините.

Въпреки предупрежденията участници в протеста в Отава заявиха пред АФП, че нямат намерение да напуснат центъра на столицата.

Канадски и американски търговски асоциации в съвместно изявление поискаха движението през моста да бъде възстановено. Т. нар. конвой на свободата пое миналия месец от тихоокеанското крайбрежие на Канада към столицата Отава в знак на протест срещу изискването шофьорите да бъдат ваксинирани или тествани и изолирани, когато пресичат границата със САЩ, припомня БНР.

По-рано говорителката на Белия дом Джен Саки заяви, че САЩ са в тесен контакт с канадските гранични власти заради блокадата на моста.

Тя изрази притеснения относно ефекта от протестите върху американската икономика, заявявайки, че тези действия представляват риск за доставките и за автомобилната индустрия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase