Снимка: БГНЕС

В Канада вече 12 денонощия продължава протестната акция на шофьорите на камиони, добила популярност като „Конвой на свободата“. Блокадата настоява за отмяна на ограничителните мерки, въведени от правителството с цел борба с коронавируса.

Освен столицата Отава, която е изцяло блокирана, шофьорите са блокирали и моста Ambassador Bridge, който свързва канадската провинция Онтарио с американския щат Мичиган, съобщава Ройтерс.

Мостът е смятан за една от най-важните сухопътни връзки между Канада и САЩ. Всеки ден там границата пресичат около 8 000 камиона, като 75% от канадския износ заминава за САЩ.

По информация на агенцията, на 8 февруари вечерта мостът е бил частично отворен в посока САЩ, но лентите по посока на Канада са останали блокирани.

Канадските власти се опитват да намерят различни начини, за да прекратят протеста. Те се надяват, че комбинацията от наказателно преследване на шофьорите, глобите за нарушаване на правилата за движение по пътищата и създаването на препятствия до достъпа до гориво ще сложи край на блокадите. Освен това се води разследване за опит за подпалване на жилищна сграда в центъра на Отава.

Полицията вече е задържала 23-ма участници в протестите.

Бизнесът също призова шофьорите на камиони незабавно да прекратят акцията.

Независимо от това, организаторите на протестите са категорични, че ще продължат акцията, докато не бъдат отменения всички ограничения срещу коронавируса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase