Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Съюзниците от НАТО изпращат повече кораби и изтребители в подкрепа на силите за възпиране и отбрана в Източна Европа, съобщи днес алиансът.

Допълва се, че НАТО привежда сили в готовност заради продължаващото струпване на руска военна мощ във и около Украйна.

Oще по темата

В последните дни някои съюзници съобщиха за предприети или предстоящи действия, Дания изпраща фрегата в Балтийско море и е готова да разположи четири изтребителя F-16 в Литва, в подкрепа на дългогодишната мисия на НАТО за охрана на въздушното пространство в района, се допълва в съобщението.

Испания предоставя кораби за присъединяване към военноморските сили на НАТО и обмисля да изпрати изтребители в България. Франция изрази готовност да изпрати войски в Румъния под командването на НАТО.

Нидерландия изпраща два изтребителя F-35 в България от април, за да подкрепи дейностите на пакта за охрана на въздушното пространство, и поставя кораб и сухопътни части в готовност за съюзническите сили за реагиране. САЩ обмислят увеличаване на военното присъствие в източната част на алианса, допълват от НАТО.
Приветствам съюзниците, които предоставят допълнителни сили за НАТО, заявява по този повод генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

НАТО ще продължи да предприема всички необходими мерки за защита и отбрана на всички съюзници, включително с подкрепа за източните страни от алианса, допълва той.

Винаги ще реагираме на всяко влошаване на средата за сигурност, включително със засилване на съвместната отбрана, добавя той.

В съобщението се отбелязва, че в отговор на незаконното анексиране на Крим от Русия през 2014 г. НАТО увеличи присъствието си по източния фланг, включително с четири многонационални бойни групи в Естония, Латвия, Литва и Полша. Тези части, водени съответно от Великобритания, Канада, Германия и САЩ, са многонационални и боеспособни. Тяхното присъствие показва, че нападение срещу един съюзник ще се възприема като атака срещу целия алианс. Преди 2014 г. в източната част на пакта нямаше сили на НАТО, се уточнява в съобщението, предаде БТА.

Междувременно агенция Интерфакс цитира руския депутат Андрей Картаполов да казва, че Русия ще "отговори подходящо", ако Съединените щати разположат повече войски в Източна Европа и в Балтийските страни.

Изказването на Картаполов, който оглавява комисията по отбрана на руския парламент, е факт, след като "Ню Йорк таймс" съобщи, че президентът на САЩ Джо Байдън обмисля да изпрати хиляди американски войници към съюзниците от НАТО в региона на фона на напрежението между Москва и Запада заради Украйна.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

175

Анонимен

преди 2 години

До Анонимен"В Донбас и Крим,това са украински територии незаконно окупирани от Русия." Явно че си черпиш "познанията" от западната преса (или от днес.бг, който послушно превежда от нея). И Донбас, и Крим, са населени с руснаци руски територии. Б Крим имаше референдум и неселението гласува за присъединяване към РФ. Така че няма нито окупация, нито анексия, всичко е законно. А ти бил ли си на референдум за влизане в НАТО, мойто момче? А за разполгане на военни бази в Б-ия? А за влизане в ЕС?

174

Анонимен

преди 2 години

До Боби------Слушайте Боби - той знае всичко! Ще ви напише и бордовите номера на танковте! Знае ги наизуст - много е умен!

173

Jovich

преди 2 години

Украйна част ли е от НАТО, че се перчим толкова да я защитаваме? Пълен неутралитет!

fallback