Снимка: архив, БГНЕС

Белгийските въоръжени сили са "в пълна бойна готовност" заради напрежението между Русия и Украйна, съобщават местни медии, като се позовават на изявление на белгийския началник на отбраната адмирал Мишел Хофман.

Адмиралът уточнява, че звената от белгийските въоръжени сили, предвидени за участие в действия на НАТО, трябва да бъдат готови в пълна степен.

Още по темата

По неговите думи това не означава, че ако обстановката се развие неблагоприятно, белгийските сили ще бъдат разгърнати. Хофман пояснява, че военните преразглеждат плановете си за действие и тази оценка е свързана с осигуряването на боевата готовност на съответните подразделения.

Руската заплаха по украинската граница ни тревожи много, допълва адмиралът. Той съобщава, че миналата година в Северно море движението на корабите на руските военноморски сили се е повишило с 30 на сто.

Това ни засяга от политическа, дипломатическа и военна гледна точка, има отношение на стратегическо и тактическо равнище, обяснява Хофман. По неговите думи за разлика от случаите досега, когато войските се подготвят за участие в операция на НАТО или в коалиционни действия, днес се налага да се предвидят дейности за съвместна отбрана при много интензивен сблъсък.

Трябва да разполагаме с подходящите сили, подготвени и способни на издръжливост, които не губят способността да се преместват и да се свързват с командването, готвим се за намеса в конфликт между две враждуващи страни, обобщава адмиралът.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase