Снимка: БГНЕС

Кучетата са известни като най-добрия приятел на човека, но в Иран те са на път да се превърнат в "обществен враг №1". Наскоро Иран ще въведе закон, който криминализира отглеждането на домашни любимци и разхождането на кучета. По данни на медиите хардлайнерите в иранския парламент са внесли новия проектозакон за гласуване, предаде БГНЕС.

Според законопроекта разхождането на кучета ще се наказва с голяма глоба, а съответните органи ще конфискуват автомобилите, превозващи кучета, за три месеца.

Освен това собствениците на жилища скоро няма да имат право да отдават апартаментите си под наем на собственици на кучета и котки. В исляма отглеждането на куче в дома се смята за "нечисто" и духовенството в Иран заема твърда негативна позиция по отношение на всички домашни любимци.

Полицията няколко пъти се опитва да забрани кучетата, но в крайна сметка това така и не се случва. Сега забраната скоро ще се превърне в закон.

Наблюдателите обаче смятат, че дори и новият закон няма да възпре собствениците на кучета и котки, точно както някои предишни ограничения.

През последните години притежанието на домашни любимци се увеличи значително, като все повече млади иранци си вземат кучета и котки като домашни любимци, особено семействата с деца.

В съответствие с това от няколко години насам се появяват и все повече ветеринарни клиники и магазини за стоки за домашни любимци, особено в столицата Техеран и другите големи градове.
 

Коментари Напиши коментар

47

Lora

преди 5 месеца

то има ли нещо което да не им пречи кучетато се смятало за нечисто в исляма нечисти са самите те то попринцип на човека всичко му пречи безсърдечни празни без души и човечност това са хората

46

Бозар

преди 5 месеца

За кучетата е ясно, че според исляма са "нечисти", но за котките е точно обратното. Не знам как аятоласите ще оправдаят преследването на котките след като техния пророк Мохамед е обожавал котките и те са дълбоко тачени в ислямските страни.

45

Професора

преди 5 месеца

Ако питате мен ,човека най много пречи.Има човек има проблем ,няма човек няма проблем.Животинките не пречат на никой ,но хората са дяволи един за друг .