Снимка: архив, БГНЕС

Франция огласи списък със санкции, които може да влязат в сила от 2 ноември, ако не бъде постигнат достатъчен напредък в предизвикания от Brexit спор за риболова между нея и Великобритания.

Париж добави, че работи и по втори кръг санкции, който може да засегне електроенергийните доставки за Обединеното кралство, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Франция в частност може да затегне граничния и санитарния контрол за стоките, идващи от Великобритания, да не допуска британски риболовни плавателни съдове до определени свои пристанища, както и да засили проверките на камионите, пътуващи от и до Обединеното кралство.

Френските рибари разполагат само с половината от нужните им разрешителни, за да ловят риба в британски води, като според Париж тези разрешителни им се полагат по право след Brexit, заяви френският правителствен говорител Габриел Атал.

Помолен да коментира ситуацията, говорителят на британския премиер Борис Джонсън заяви: "Важно е да се подчертае, че 98 процента от разрешителните за риболов са издадени".

Спорът се върти около издаването на разрешителни за риболов в териториалните води от шест до 12 морски мили от британското крайбрежие, както и във водите около остров Джърси, владение на британската корона в Ламанша.

По-рано тази година напрежението около ситуацията накара Франция и Великобритания да изпратят свои кораби към бреговете на Джърси.

Великобритания ще обмисли следващите си стъпки след обявяването от Франция на списък с възможни санкции, ако не бъде постигнат достатъчен напредък по предизвикания от Brexit спор за риболова. Лондон ще поиска в тази връзка спешни разяснения от Париж по темата, съобщи от своя страна британският министър по въпросите на Brexit Дейвид Фрост.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase