Снимка: архив, БГНЕС

Франция огласи списък със санкции, които може да влязат в сила от 2 ноември, ако не бъде постигнат достатъчен напредък в предизвикания от Brexit спор за риболова между нея и Великобритания.

Париж добави, че работи и по втори кръг санкции, който може да засегне електроенергийните доставки за Обединеното кралство, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Франция в частност може да затегне граничния и санитарния контрол за стоките, идващи от Великобритания, да не допуска британски риболовни плавателни съдове до определени свои пристанища, както и да засили проверките на камионите, пътуващи от и до Обединеното кралство.

Френските рибари разполагат само с половината от нужните им разрешителни, за да ловят риба в британски води, като според Париж тези разрешителни им се полагат по право след Brexit, заяви френският правителствен говорител Габриел Атал.

Помолен да коментира ситуацията, говорителят на британския премиер Борис Джонсън заяви: "Важно е да се подчертае, че 98 процента от разрешителните за риболов са издадени".

Спорът се върти около издаването на разрешителни за риболов в териториалните води от шест до 12 морски мили от британското крайбрежие, както и във водите около остров Джърси, владение на британската корона в Ламанша.

По-рано тази година напрежението около ситуацията накара Франция и Великобритания да изпратят свои кораби към бреговете на Джърси.

Великобритания ще обмисли следващите си стъпки след обявяването от Франция на списък с възможни санкции, ако не бъде постигнат достатъчен напредък по предизвикания от Brexit спор за риболова. Лондон ще поиска в тази връзка спешни разяснения от Париж по темата, съобщи от своя страна британският министър по въпросите на Brexit Дейвид Фрост.


 

Коментари Напиши коментар

10

Велика Франция

преди 1 година

Англичаните са били френски васали в продължение на 300 години! В един момент са забравили местното наречие (английски), който е силно повлиян от френския! 60% от думите в английския са с френски корен! Английския е по-груб и грозен френски диалект! Англичаните са комплексирани от славата и цивилизационното величие на Франция! Франция е най-великата страна! Люлка на цивилизацията от падането на Рим насам и майка на съвременния свят!

9

Морз

преди 1 година

До10 SOS И като изгонят и се завърнат работещите там/а те не са само по картофените ниви, а има и в Рединг/ ще ти клъцнат тиквата да заплава по фарватерите, и тогава ще излъчиш TTT.

8

vlady

преди 1 година

Да отнесат спора до католикос Карекин II Нерсисян - двете страни са от различни епархии на Арменска апостолическа църква.