Снимка: архив, БГНЕС

Британски траулер е бил задържан от Франция на фона на ескалиращия конфликт за риболовните права след Brexit.

Френският министър за морска политика Аник Жирардин заяви, че един траулер е задържан, а на друг е отправено устно предупреждение по време на проверки край бреговете на Хавър през нощта.

Още по темата

Тя допълни че корабът е бил задържан, защото не се е съобразил с отправеното предупреждение да не лови риба във френски води, тъй като не разполага с необходимия лиценз за това, предаде БНР.

В сряда британският министър за Brexit лорд Дейвид Фрост заяви, че френската заплаха да блокира британските риболовни кораби за достъп до френските пристанища е „голямо разочарование“.

Според Лондон действията на Франция са нарушение на международните закони и на търговските споразумения.

Франция бе разгневена от решението на Великобритания и остров Джърси миналия месец да не издадат лиценз за риболов на повече от 10 френски кораба, което Париж смята за нарушение на споразумението за Brexit.

Снощи френските власти издадоха ултиматум, че от следващия вторник започват да налагат мерки, които включват забрана на британски риболовни съдове да влизат във френски пристанища, засилване на граничните и санитарните проверки на британски стоки и засилване на проверките на товарните камиони към и от Острова.

 

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 4 седмици

Това са търговски войни между чужди държави. Вас кво ви брига?

12

Анонимен

преди 4 седмици

Каквото повикало, такова се обадило! Англетата са нагли до безкрай!

11

Анонимен

преди 4 седмици

Френската гранична полиция си върши работата. И ако нашата така бе работила Vera SU . Нямаше да създаде проблеми.