Снимка: БГНЕС

Федералната разузнавателна служба на Германия BND е предупреждавала години наред правителството за възможния крах на политическата система в Афганистан, става ясно от публикация на германското списание "Шпигел".

Още по темата

По информация на изданието, специалните служби са предоставяли редовно аналитични доклади по Афганистан, от които било ясно, че нито армията, нито политическите структури могат да продължат дълго време да съществуват самостоятелно. Въпреки това отговорните политически структури не са реагирали на тези данни, предава БГНЕС.

Най-песимистичната оценка за събитията в Афганистан е представена от BND през декември 2020 г. В аналитичния обзор "Емират 2.0" се прогнозира връщането на радикалното ислямско движение "Талибан" на власт.

В последните дни преди талибаните да нахлуят в Кабул и да превземат властта, германското разузнаване и правителството в Берлин бяха подложени на остра критика, защото не са могли да предвидят такова развитие на ситуацията в Афганистан.

На 19 август в Бундестага бяха изслушани представители на германските специални служби, които трябваше да отговорят, доколко погрешно е било оценено положението в Афганистан и защо се е стигнало до това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase