Снимка: БГНЕС

След тълпите, опитващи се да се вкопчат в излитащи самолети, за да избягат от Афганистан, американската армия пое контрола над летището в Кабул. Но това не сложи край на сцените на отчаяние от страна на хора, които искат да се спасят от талибаните.

Група жени бе заснета да се моли на американски войници да им помогнат да избягат от Кабул. Видеа показват как те са се вкопчили в решетките на входа на летището и викат за помощ въоръжените войници.

"Талибаните идват за мен", крещи една жена.

Около 50 000 афганистанци се събраха на летището в Кабул с надеждата за евакуация. Но докато някои западни държави, включително САЩ, Великобритания, Канада и Германия, се ангажираха да приемат хиляди афганистански бежанци, според съобщенията редица полети от Афганистан до тези страни са излетели полупразни.

Талибаните са заобиколили летището, което прави достъпа изключително труден дори за тези, които имат валидни документи за пътуване. За всеки, който няма нужните документи, надеждите за бягство от страната стават все по-слаби.

Свидетели съобщават, че е настъпила паника, когато талибанските бойци са нападнали тълпата с тояги и въжета, и са започнали да стрелят във въздуха. Поне веднъж в тълпата са били изстреляни куршуми, оставяйки няколко души тежко ранени. Всъщност много малко хора бяха допуснати до летището, въпреки че стотици се опитаха да пробият портите.

Отново в момент на отчаяние, афганистански майки са започнали да хвърлят бебетата си през портите, в ръцете на британски войници

"Майките бяха отчаяни, талибаните бяха започнали да ги бият. Някои от тях викаха: "спаси моето бебе" и хвърляха бебетата си към нас. Някои от децата паднаха върху бодлива тел. Това, което се случи, беше ужасно. До края на нощта сред нас нямаше човек, който да не плаче", разказва един от британските офицери пред The Independent.

Сцените на брутално насилие се разгръщаха по един от маршрутите към военната страна на летището в Кабул, откъдето хиляди хора, застрашени от джихадистите, се транспортират до безопасност от САЩ, Великобритания и други чуждестранни правителства.

Входът на хотел Baron, близо до летището в Кабул, се превърна в център за събиране на афганистанци, търсещи убежище във Великобритания. Маршрутът води и до съоръженията на други държави, които извършват евакуации, а броят на отчаяните да се измъкнат се увеличава с всеки ден. Тези, които имат легални документи са изпълнени с надежда, но тези, които не отговарят на условията са обзети от отчаяние и гняв.

На този тесен прашен път, осеян с отломки, има още един голям проблем - талибанските бойци стоят между хората, търсещи свобода и онези, които могат да им я дадат.  Група талиби, стоящи по средата на пътя, с автомати АК-47 в ръцете си, проверяват документите на хората, които искат да излязат от страната. Въпреки че някои от тях имат валидни документи, те все пак не са допускани до летището.

Често избухва стрелба между западните войници и талибаните. В сряда следобед пазачите на хангари на летището откриха огън, след като талибите убиха мъж. Чести са и изстрелите във въздуха, за да се разпръснат тълпите, което води до наранявания.

Талибанският контролно-пропускателен пункт на входа на летището стана известен със своите отмъстителни бойци, които бият афганистанци, а понякога разкъсват техните паспорти и други документи за пътуване.

"Ето какво ми направиха", казва Амир Ахбар Мохамед, посочвайки лилави синини по ръцете и дясното рамо.
"Бях със семейството си, един от талибаните се ядоса на нещо, което жена ми каза, и започна да я бие с тояга. Получих тези наранявания, опитвайки се да я защитя. Изглежда, че обичат да удрят жени", разказва той.

Шаханаз Насими има превръзки на десния крак. Тя беше взела предпазни мерки - носи черна абая, за да гарантира, че талибаните няма да решат, че е облечена неприлично. Според нея побоят е бил заради това, че е отишла на летището.

Нахими пристига пред хотел Baron с 23-годишния си брат Шафитула. Те са тръгнали към Кабул, след като домът им в Баглан е бил нападнат от бунтовниците, които са убили други двама нейни братя. Но за жалост нито Нахими, нито брат й имат визи. "Мислех, че ако стигнем тук, ще има шанс една от страните да ни вземе. Семейството ни е пострадало, можем да покажем доказателство, че талибаните са ни нападали и ще се опитат да го направят отново."

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase