Снимка: Pixabay

Експерти от ООН искат налагане на мораториум върху продажбата на шпионски софтуер до създаването на регулаторна рамка, която да гарантира правата на човека.

Причината за искането е разразилия се скандал с подслушването на стотици граждани, посредством израелския софтуер "Пегас", пише Франс прес.

Преди около месец 17 международни медии разкриха, че най-малко 180 журналисти, 600 политици и 85 активисти за правата на човека са били следени чрез софтуера на компанията NSO Group. Сред подслушваните са и 65 бизнес лидери от различни страни.

Още по темата
Журналистическо разследване показа, че със софтуера са били следени 50 000 телефонни номера.

"Ние сме дълбоко загрижени, че се използват много сложни натрапчиви инструменти за наблюдение, сплашване и заглушаване на защитниците на правата на човека, журналистите и политическите противници. Подобни практики нарушават правата на свобода на изразяване, личен живот и свобода, могат да застрашат живота на стотици хора, да застрашат свободата на медиите и да подкопаят демокрацията, мира, сигурността и международното сътрудничество “, коментираха експертите от ООН.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase