Снимка: архив, БГНЕС

Генералният секретар на НАТО е на визита в Атина, за да се преодолее напрежението между Турция и Гърция заради проучванията в спорни зони на Егейско море.

Визитата на Йенс Столтенберг в гръцката столица е ден след преговорите в Анкара.

В усилията си да утвърди механизъм за деескалация на напрежението между Турция и Гърция днес генералният секретар на НАТО е на посещение в Атина за среща с гръцкия премиер и с министъра на външните работи, предаде БНР.

Още по темата

Атина приема възможността за преговори с Анкара, но гръцката страна поставя условие за изтегляне на турските кораби от спорните за двете страни морски зони, съобщават дипломатически източници, цитирани от медиите.

Говорителят на правителството Стелиос Пецас заяви: "Очакваме Анкара да се движи по пътя на логиката и пълно спазване на международното право", за да се премине към дипломатически преговори.

Според мнението на експерти посещението на Столтенберг след срещите му вчера в турската столица показва ангажимент на НАТО за преодоляване на кризата в Източното Средиземноморие между Гърция и Кипър от една страна и агресивното според Атина поведение на турските кораби в региона.

Намесата лично на Йенс Столтенберг премахва риска от военен конфликт между двете страни, категорични са военни експерти.
 

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 1 година

Колко подли са в нато. Когато 2 натовски дьржави са пред война нато мьлчи за да не изгуби една от тях като техен член. Защо искатпьрво да си член на нато и после член на европейския сьюз. Турция не е член на европейския сьюз но е в нато. Но нато е атлантически пакт и американците мьлчат.Нато отдавна трябва да не сьществува и те го показват без да се намесват в конфликти между техни дьржави.

19

Анонимен

преди 1 година

Ефекта го постигна Турция ,с международна конференция,и това беше целта. Срещу мьлчаливото присвояване още от влизането на гьрците кьм еврозоната.Ей така го преписаха нечите води по шелфа с Турция, не помогна дрьнченето и орьжия тогава.Ах как ни мьчиха тия години по границата.

18

Христо Христов

преди 1 година

От написаното в статията излиза, че няма никакъв резултат до сега.Демек - гола пропаганда за неграмотници.