Снимка: Pixabay
Учени приложиха генетичен анализ върху Свитъците от Мъртво море. Те пробваха да установят дали правилно се съчетават фрагментите от древните ръкописи, съобщиха БТА и "Ройтерс".
 
Свитъците представляват древни религиозни ръкописи, съдържащи основите на Стария завет. През 1947 г. бедуин случайно открива първите ръкописи, а през следващите години са намерени още фрагменти в 11 пещери край Кумран, на Мъртво море.
 
Много ръце се докосват до свитъците, а заради възрастта им те са фрагментирани и не добре запазени.
 
Те са създадени преди две хиляди години и са най-значимата археологическа находка в историята, смята Одед Рехави от университета на Тел Авив, Израел. Той обясни, че кумранските свитъци съдържат някои от най-древните версии на Библията и са от изключителен интерес за християни, мюсюлмани и евреи. 
 
Рехави обясни пред ДПА, че е направен ДНК анализ на образци от близо 35  фрагмента, който е потвърдил, че определени части от ръкописите са части от едно цяло. В един от случайте е станало ясно, че фрагментите от един ръкопис не са съчетани правилно, както се смяташе досега.
 
"Установихме, че една част от фрагментите са от ръкопис върху овча кожа, а една малка част - върху кожа от крава", казва Рехави. Той обясни, че генетичният анализ е установил, че овчата кожа не била от едно животно.
 
Това е доказателство, че фрагментите не само не са от един ръкопис, но са създавани в различни региони, защото в Юдейската пустиня кравите няма как да оцелеят.
 
Резултатите от анализа навеждат на заключението, че по едно и също време в еврейското общество са циркулирали различни версии на книгата, което е в контраст с текстовете, които по-късно са възприети от юдаизма и християнството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase