Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Фалшива новина, че коронавирусът е бил ваксина с патент от 2014 г., се разпространява в социалната мрежа  Facebook, съобщи Reuters.

Още по темата

Според разпространената там информация трима изобретатели стоят зад коронавируса като са го патентовали като ваксина срещу бронхит.

Става въпрос за Ерика Бикертън, Сара Киип и Пол Бритън, служители в “Пирбрайт институт”.

Reuters обаче твърди, че твърдението, че е разработен коронавирусът, е неоснователно.

Източникът на COVID-19 най-вероятно е бил голям пазар на морски дарове и живи животни в Ухан, Китай. Смята се, че COVID-19 се е разпространил от животно към човек и няма индикации или публично достъпни доказателства, които да сочат, че коронавирусът е „проектиран“.
 
Фондация на Мелинда и Бил Гейтс финансира изследователския център “Пирбрайт институт” в Англия, който е посочен в подвеждащия пост.

Институтът е специализиран в проучването на вируси, които засягат селскостопански животни, както и вируси, които се прехвърлят от животни на хора, но те не притежават патент на коронавируса COVID-19.

Заради фалшивата новина от института разпространиха съобщение, според което там се провеждат изследвания на вируса на инфекциозния бронхит  - коронавирус, който заразява домашни птици, и свински делтакоронавирус, който заразява свине. Понастоящем „Пирбрайт „не работи с човешки коронавируси“.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase