Снимка: БГНЕС

Анегрет Крамп-Каренбауер, жената, която спрягаха за наследник на Ангела Меркел, няма да е начело в листите на Християндемократическия съюз на предстоящите избори в Германия, заяви източник от партията пред AFP.

Крамп-Каренбауер, известна като АКК, наследи Меркел начело на ХДС и се смяташе за кандидат за канцлерския пост след оттеглянето на настоящия лидер след изтичането на мандата й, "но сега заяви, че няма да е кандидат за канцлерството", заяви източникът.

Още по темата

Тя направи изненадващото съобщение, след като е заявила на спешна среща на ХДС, че дясноцентристката партия има "нерешени отношения" с дясно популистката партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) и крайната "Левица".

Това се случва след изборния провал в провинция Тюрингия, където регионалните представители на ХДС не се съобразиха с федералното ръководство и гласуваха заедно с представителите на АзГ за детрониране на провинциалния премиер от "Левицата", пише "Фокус".

АКК "до лятото ще организира процес за намиране на кандидат (за канцлер), като освен това ще подготви партията за бъдещето и ще се откаже от лидерството", твърди събеседникът на агенцията.

Източникът добави, че Меркел е поискала от АКК да остане министър на отбраната, поста, който заема от юли.

Следващите национални избори в Германия трябва да се проведат до есента на следващата година, макар че досегашната нестабилна коалиция между ХДС, неговите баварски съюзници от Християнсоциалния съюз (ХСС) и лявоцентристките социалдемократи (ГСДП – Германска социалдемократическа партия) може да не оцелее дотогава.

ХДС е в смут след събитията в Тюрингия, където бе разбито политическото табу в Германия - основните партии никога да не влизат в сътрудничество с АзГ.

Меркел нарече вота в Тюрингия "непростим" и каза, че резултатът "трябва да бъде променен".

Веднага след него АКК пристигна в Тюрингия, за да се опита да убеди местните депутати от ХДС да подкрепят нови избори, но няколко часа по-късно тя си тръгна от провинцията без да постигне нищо, което допълнително постави под въпрос нейния рушащ се авторитет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase