Снимка: архив, БГНЕС

Белгия е изчерпала запасите от защитни маски и те вече не могат да се намерят в аптеките, съобщи най-големият национален вестник “Льо Соар”. Ежедневникът се въздържа да свърже дефицита с паника от новия коронавирус.

“Информирахме клиентите си, че вече нямаме маски на склад и че нашите дистрибутори също са без запаси “, каза изпълнителният директор на най-големия дистрибутор на лекарства в кралството пред вестник “Стандард”.

Друга компания доставчик информира, че търговците на едро вече не разполагат с маски заради голямото търсене. Засега те не се ангажират със срокове за попълване на количествата.

В Белгия все още не са регистрирани случаи на новия коронавирус, който се разпространява бързо и вече е достигнал до всички китайски провинции, както и до 18 държави. В Европа вирусът, причиняващ скоротечна пневмония, е потвърден у осем пациенти в Германия и Франция, както и един нов случай във Финландия.

Още по темата

По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията в света вече са лабораторно установени 7824 заразени с коронавируса. Починалите са 170. Световната здравна организация обяви в четвъртък вечер коронавируса за глобална здравна заплаха, което ще задължи властите във всички държави да усилят наблюдението и да повишат готовността си за реакция при поява на болни.

В петък се очаква да бъдат извършени двата чартъра с евакуирани от Китай европейски граждани. Съобщава се, че на борда на единия ще има 120 британци и още 50 души от други европейски държави. Самолетът ще се приземи първо във военна база в Обединеното кралство и ще остави останалите пътници в Испания. Вторият чартър ще превозва основно французи и неустановен брой други граждани на ЕС.

Европейската комисия обяви, че ще плати 75% от транспортните разходи за два чартърни полета, с които да бъдат върнати европейци, намиращи се в епицентъра на заразата с коронавируса, Ухан. Според еврокомисаря за управление на кризи Янез Ленарчич близо 600 души от 14 държави, включително и българи, са заявили желание да бъдат спешно репатрирани от Китай.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe