Снимка: БГНЕС

Очаква се две трети от китайската икономика да спрат да функционират през следващата седмица, съобщава Bloomberg TV Bulgaria. Над десет провинции обявиха, че ще удължат почивните дни след Лунната нова година с повече от седмица. Това решение идва във връзка с опитите на страната да спре разпространението на новия коронавирус, който уби стотици и разболя хиляди.

Още по темата
Ключовите източни провинции от Китай удължават почивните си дни. Сред тях е и Шанхай, където се намира най-голямото пристанище в страната, както и новопостроения завод на Tesla.

Сред другите провинции, обявили удължаване на почивката, е и Дзянсу, където се намира производството на Nike. Провинция Хънан, където се намира завода Foxconn, който произвежда iPhone-и също обяви, че ще удължи почивката.

Удължаването на почивните дни е само една сред многото мерки, които се взимат срещу разпространението на коронавируса. Цели градове са поставени под карантина и имат готовност да прекъснат дори веригите за доставки.

Кризата с епидемията кара икономистите да смятат, че вируса ще нанесе сериозен удар върху китайската икономика в близко бъдеще, отколкото имаше от епидемията от САРС през 2003 г.

Цялата статия можете да прочетете ТУК

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase