Снимка: Иранската национална телевизия
fallback

Иран отказва да предаде черните кутии на падналия край Техеран самолет на Boeing. Това съобщава иранската медия Mehr, цитирана от Ройтерс. 

Oще по темата

Украинският самолет Boeing 737-800 падна малко след като излитането си около 6 и 20 сутринта. Засега е намерена само една от двете черни кутии, но директорът на иранската Организация за гражданска авиация Али Абедзаде бе категоричен, че няма да я предадат на Boeing. Според Mehr той така и не обяснил защо.

"Няма да дадем "черните кутии" на производителя и на американците", заявил Али Абедзаде, цитиран от агенция Mehr.

Абеджаде също така обяснил, че не знае къде ще бъде изпратена кутията за анализ.

Съгласно международното законодателство за въздушния транспорт страната, на чиято територия е станала злополуката, има право да проведе разследване, отбеляза Абедзаде. Той добави, че "разследването на този инцидент ще бъде отговорност на Иран, но украинците ще могат да участват в него".

Според правилата на Международната организация за гражданска авиация (International Civil Aviation Organization/ ICAO), на която Иран, САЩ и Украйна са членове, разследването на произшествия се провежда в държавата, където са се случили.

Независимо от това, според експерти от сектора, малко държави са в състояние да анализират "черните кутии". Сред тях са Германия, САЩ, Франция и Великобритания.

Boeing все още не са отговорили на отказа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

68

Aircrash

преди 4 години

Големи филмари тук...свален бил нарочно. xDxDxDИ това, че не предават кутиите на Боинг не значи, че крият нещо...как да ги предадат на държава, с която са във война?!?!?!Накрая ще излезне, че е просто техническа авария в двигателя, съчетана най-вероятно с пилотска грешка или неправилна реакция - ето ви катастрофа.

67

Д-р. Гигълс

преди 4 години

Нали ако ги предаде ще се разбере какво е станало

66

Анонимен

преди 4 години

Като не ги давате, ще дойдем да си ги вземем. Бой по камиларските спарени чутури!

fallback