Снимка: Twitter

Френските следователи подозират, че руска кампания стои зад появата до Айфеловата кула на пет ковчега с надпис "Френските войници на Украйна".

Детективите казват, че заподозрените изглежда са свързани с банда, отговорна за вандализма на Мемориала на Холокоста в Париж миналия месец в операция, за която се твърди, че е вдъхновена от Русия.

С ФСБ, службата за държавна сигурност на Русия, за която се твърди, че е организирала появата на звездите на Давид по стените в Париж след атаката на Хамас срещу Израел през октомври, Стефан Сежурне, министър на външните работи, обвини Москва, че се стреми да дестабилизира и раздели Франция .

Последният инцидент стана в събота, когато микробус с българска регистрация беше видян да спира близо до Айфеловата кула. Двама мъже излязоха и поставиха пет ковчега на пътя. Те бяха покрити с френски знамена, носеха думите "френските войници на Украйна" и съдържаха торби с гипс с приблизително същото тегло като човешко тяло.

Шофьорът, който е български гражданин, е задържан. Той казал на детективите, че е пристигнал от България тази сутрин и са му били платени 120 евро за мисията.

Двамата му пътници, германец и украинец, бяха арестувани, след като полицията използва записи от камери за видеонаблюдение и проследяване на телефони, за да ги локализира на автогара Берси в Париж, където се готвеха да хванат автобус на Flixbus за Берлин. Те казаха, че на всеки от тях е било платено по 400 евро, за да участват в операцията с ковчега.

Кремъл е все по-яростен в критиките си към Франция, откакто президентът Макрон отказа да изключи изпращането на западни войски да се бият в Украйна. Говорител на Кремъл описа френската политика като "провокативна и разрушителна".

Според съобщенията заподозрените в случая с ковчега са признали, че са били в контакт с българин, който е един от тримата мъже, заподозрени в рисуването на 35 червени ръце върху Стената на праведните в Мемориала на Холокоста в Париж. В аферата с червените ръце тримата заподозрени също бяха арестувани на автогарата в Берси, докато чакаха друг автобус на Flixbus, но този път за Брюксел.

Длъжностни лица казаха, че атаката срещу Мемориала на Холокоста изглежда е опит за изостряне на напрежението във Франция. Политици от целия спектър първоначално приписаха вандализма на антисемитски групи, преди да отстъпят, когато Сежурне каза, че Русия е отговорна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase