Снимка: архив, Reuters

"Уравнението се промени" (в. "Милят"), "Решение в Средиземноморието е невъзможно без Турция" (в. "Йени акит"), "Вече определяме играта" (в. "Стар") - това са някои от заглавията в турския печат, който днес продължава да разисква последиците от договореното с Либия споразумение за делимитиране на морските граници в Средиземно море между двете страни.

"Турция вече има право на дума в енергийната геополитика", пише в. "Стар", цитирайки мненията на експерти. Според проф. Октай Танръсевер с хода си Турция е декларирала пред света "своята позиция в защита на собствените си законни права и правата на кипърските турци върху енергийните източници в региона".

Илхан Сагсен от университета в Болу смята, че подписването на споразумението с Либия е ход, който може да промени коренно геополитиката в Източното Средиземноморие. "Картите ще бъдат отново преместени от гледна точка на международното право. Турция не може да бъде изключена от средиземноморското уравнение", изтъква той.

Сходен анализ прави и в. "Йени акит", който посочва, че споразумението с Либия "ще принуди страните от региона на Източното Средиземноморие, превърнал се във важна арена на борби за енергия, да седнат на масата за сътрудничество".

Още по темата

"Турция развали играта", пише още вестникът, като отбелязва, че с меморандума Турция е попречила на Гърция, Египет, кипърските гърци и Израел да подпишат сходно споразумение с Либия против интересите на Турция. Вестникът твърди, че Либия също печели от сделката с Турция, тъй като получава по-голямо морско пространство от "това, което Гърция едностранно й определя".

"Милят" цитира коментари в гръцкия печат по темата. В. "Димократия" определя споразумението на Турция с Либия като "шах и мат" от страна на Турция, а "Етнос" пише, че "Атина е била хваната, докато спи".

"Атина преследва невъзможното", пише в. "Йени шафак". Според изданието "Гърция, чиито усилия да създаде свършен факт в Източното Средиземноморие са претърпели провал, сега иска да си го върне (на Турция) чрез остров Кастелоризо". Атина обсъжда подписване с Египет на споразумение за изключителна икономическа зона, за което отправна точка следва да бъде о. Кастелоризо, пише "Йени шафак". Вестникът отбелязва обаче, че прилагането на изключителни икономически зони посредством острови противоречи на международното право.

Междувременно Турция публикува карта, на която е отбелязана собствената й изключителна икономическа зона, определена въз основа на споразумение от 2011 г. с кипърските турци и споразумението с Либия от миналата седмица. На картата е разчертана и границата в Средиземно море между континенталните части на Турция и Египет, посочва "Йени шафак". Картата е споделена в Тwitter от Чагатай Ерджийес, директор на отдела за двустранни политически въпроси и мореплаване, въздухоплаване и граници на министерството на външните работи на Турция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase