Снимка: БТА
fallback

Иран даде още някои подробности по регионалния си проект за сигурност в Залива в статия на външния му министър Мохамад Джавад Зариф, публикувана в кувейтския вестник "Ар Раи", предаде Франс прес.

"Съдбите на народите и държавите от Персийския залив са свързани - или всички ще се възползват от сигурността в региона, или всички ще са лишени от нея", пише Зариф в предоставения от министерството му текст.

На 25 септември иранският президент Хасан Рохани представи в ООН проект за сътрудничество в сигурността, наречен "Ормузка мирна инициатива" или "HOPE" (Надежда) според акронима на английски, който е отворен за участие на страните от региона.

В статията си Зариф уточнява, че проектът е адресиран към Саудитска Арабия, Ирак, Оман, Обединените арабски емирства, Кувейт, Катар, Бахрейн и Иран, тоест всички страни от Залива.

Отношенията на Иран с някои от тези страни са силно обтегнати, особено със Саудитска Арабия и ОАЕ, които са съюзници на САЩ. Техеран ги упреква за военната им намеса в Йемен срещу подкрепяните от Иран бунтовници хуси.
Саудитска Арабия пък обвинява Иран, че е отговорен за атаките през септември срещу два нейни важни петролни обекта, което Иран отрича.

Зариф призова в статията страните от Залива сами да обезпечат сигурността си без чуждестранна намеса. В ООН Рохани беше казал, че присъствието на чуждестранни сили в региона "поставя в опасност мира, сигурността и стабилността".

Тези сили са предимно американски, но и френски. Те са разположени в Кувейт, Саудитска Арабия, Бахрейн, Катар и Обединените арабски емирства, както и във водите на Залива.

Според Зариф ръката, която Иран подава на съседите си, трябва да позволи да се успокоят напреженията чрез диалог и да осигури енергийната сигурност и свободата на мореплаването в този изключителен важен за световните петролни доставки район, както и да създаде условия за сътрудничество в различни области.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Константин

преди 4 години

Ами прав е човекът!

1

Анонимен

преди 4 години

Никак не са НЕ-прави. Двете първи отидоха като "омиротворители" и останалото е история

fallback