Снимка: Gerd Altmann от Pixabay

Последните години летните месеци са придружени с екстремни горещини, а учените прогнозират, че всяко следващо лято дори ще бъде още по-горещо от предходното. Екстремините горещини обача са повод за тревога, защото те причиняват около 150 хиляди смъртни скучая годишно в цял свят, съобщава ДПА.
 
Предмет на научно излседване е периодът между 1900 и 2019 година. В този период леталните изходи са изчислени на 153 078 всяка година. Това се равнява на 236 смъртни случая на 10 млн. жители или един процент от общата смъртност на планетата, гласят резултатите от научно изследване на университета в Монаш, Австралия.

Учените са свързали дневната смъртност и температурите от 750 локации в 43 държави.

Заради нечовешките горещини най-много смрътни случая има в Азия, а Европа - най-високия процент спрямо населението - 655 смъртни случая на 10 млн. жители. На национално ниво Гърция, Малта и Италия имат най-високо ниво на смъртност, причинена от топлинните вълни. Ниски нива на смъртност се отчитат в районите, където климатът е по-сух.

Авторите на изследването споделят, че в контекста на климатичните промени, е критично важно да обърнем внимание на последиците от горещините върху човешкото здраве.

Необходими са не само незабавни мерки за предотвратяване на здравните рискове при топлинните вълни, а и прилагането на дългосрочни стратегии за минимизиране на неравенството и уязвимостта на отделни общности, се казва още в изследването. / БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase