Снимка: архив ройтерс
fallback

Италия е изправена пред сериозна криза – премиерът на страната Джузепе Конте подаде оставка след скандал с коалиционния си партньор Матео Салвини, предадоха от BBC.

Конте обвини Салвини, че безотговорно създава криза в Италия заради собствени и партийни интереси. От своя страна, лидерът на "Лига“ заяви, че не може повече да работи с партньорите си от "Движение 5 звезди“.

Преди 14 месеца двете партии създадоха своята коалиция, а Конте бе независим премиер. Но в последните месеци неразбирателството между тях се задълбочава.

Oще по темата

Салвини поиска предсрочни избори преди дни, а Конте го обвини, че е предизвикал управленската криза. В основата на скандала стоят публикации, според които Салвини е преговарял с руснаци за прехвърляне на пари от Русия към партийната каса. Според министър-председателя този скандал се нуждае от изясняване.

Последният скандал между двамата се завихри покрай мигрантската криза. Конте отказа да подпише заповед, с която да забрани на спасителния кораб Open Arms да хвърля котва на остров Лампедуза, а Салвини е твърдо против стъпването на мигранти на територията на Италия.

Ако не бъде формиран нов коалиционен кабинет в рамките на този парламент, то след оставката на Конте ще последват предсрочни избори, към които "Лига" се стреми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

konti monti menti

преди 4 години

Salvini ako stane 1 -vi ministar tegko na magrebieniteee. da mu misli i Makron... vaobchte idvat tegki vremena za EVROPA. TRAMP zatova ne iska i da chuva...

5

Хехе

преди 4 години

Европа била бяла пълен нонсенс.Трябва да се вкарват масово араби и нига за да се раждат *** и да се спрат всякакви опити за възраждане на немските апетити към чужди територии.

4

Салвини!!!

преди 4 години

Джузепе Конте всеки път натискаше по поръчка на меркел да разтоварят африканците в Италия.Салвини се опитва да спаси страната - щото ако не стане мирно, ще се реши по друг начин кой е господаря...а относно дир.бг - най отдолу на страницата " Европроект " - либерастите ги купиха..

fallback