Снимка: Pixabay

Политическата криза в Италия към момента не би се отразила в общоевропейски план. Тя е по-скоро краен пример за случващото се в целия западен свят. Това мнение изрази политологът Петър Щурм ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Политическата система на Италия е известна със своята динамика, изтъкна Щурм, като допълни, че безпрецедентен в случая е месецът, в който се случва политическата криза в държавата. Досега кризите от този тип винаги са се осъществявали в друг период, а не в този, предшестващ решаването на бюджета, особено при наличието на такъв проблем със задлъжнялостта, каза още политологът.

В историята на Италия след Втората световна война са се сменили 65 правителства, разкри гостът. Количеството и текучеството говорят за тази динамичност. Сегашното правителството на Джузепе Конте на практика е точно в средностатистическото положение от година и половина живот на едно правителство, поясни той.

""Лига" и "Пет звезди" - двете популистки партии, лява и дясна, са в коалицията, създадена преди година и половина по волята на избирателите. Коалиционната им култура се задържа допреди няколко седмици, когато трябваше да се гласува казус за жп линия, където "Пет звезди" остана в малцинство и в двете камари на парламентаq и заради това се стига до настоящия конфликт".

Матео Салвини, лидерът на "Лига", иска да предизвика предсрочни избори, а почти всички останали желаят да ги избегнат, подчерта Петър Щурм. Целта на "Лига" бе северната част на Италия да стане по-независима от централната власт в Рим. Но откакто Салвини оглави партията, пое друг курс - реши да я направи масова, дясна популистка по същността си. Всъщност "Лига" печели позиции с твърдата си политика спрямо мигрантите, по-точно с антимигрантската риторика на Салвини, твърди той.

"Лига" води консервативна икономическа политика - намалиха данъците до последната възможност, която конституцията позволява. Увеличиха необлагаемия минимум. Това е пример за традиционен консерватизъм. Затегнаха и контрола спрямо хората, които укриват данъци. Бюджетният дефицит на фона на предишни години се представя много по-добре. Задлъжнялостта е от предишно време".

Политологът посочи, че оттук нататък предстои да се извърви дълъг процес дали правителството ще падне. Ако падне - каква е алтернативата? Трябва да се реши въпроса за парламента, категоричен е той.

Възходът на популистките партии

При всички положения най-големият въпрос, касаещ подема на националпопулизма, е свързан с идентичността, а не толкова с икономиката, смята гостът. Не всички в европейските общества са съгласни с либералния ред; че имиграцията трябва да бъде свободна; мнозина се дразнят от собствена загуба на статут. Десният популизъм ще бъде интегриран в идеологията на съвременния европейски свят. Европа ще стане повече Европа на нациите, отколкото федерален съюз, но ще продължи да бъде силна и единна", отбеляза Петър Щурм. 

Вижте още на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 1 година

Дългът на Италия е на ръба на далита. Ако лихвите се дигнат малко ще имаме гръцка трагедия.

4

Анонимен

преди 1 година

Защо не сте споменали, че "популистите" свалиха възрастта за пенсиониране с пет години? Смешни сте.

3

Victimized

преди 1 година

"Кризата в Италия няма да има глобално въздействие в Европа"

Толкова ли не намерихте дума която да носи смисъл в изречението, как така хем глобално хем в Европа.
Последно, ще има ли глобално въздействие или ще е само в Европа, или пък ще си е само за Италия?
Аз съм човек дето се занимава с приложни изкуства и винаги съм смятал, че литературната ми грамотност е под средното, но вашия сайт ми вдъхва оптимизъм в личен план, но ГЛОБАЛНО за България се притеснявам.