Истинският Жан-Ив льо Дриан. Снимка: Reuters
fallback

Кражбата на самоличност е сред престъпленията в световен мащаб, което отчита ръст. Малко обаче са случаите, които са толкова впечатляващи като случаят с човекът, който се преструваше да бъде френски министър само с помощта на силиконова маска.

В продължение на две години от края на 2015 г., един или няколко души успешно успяват да заблудят десетки хора, че всъщност това е министърът на отбраната Жан-Ив льо Дриан. С хитрия трик измамниците са успели да натрупат богатство от €80 млн., като някои от жертвите им включват богатият Ага Хан и собственик на винарна за луксозни вина.

Схемата подмамвала жертвите да си мислят, че с тях се е свъзал льо Дриан, който след това иска от тях финансова помощ, за да плати откуп за журналисти, които уж са отвлечени от ислямисти в Близкия Изток.

Тъй като Франция официално не плаща откупи на похитители, фалшивият льо Дриан ги уверил, че плащанията няма как да бъдат проследени. Парите трябвало да бъдат депозирани в китайска банка.

Много от жертвите надушили лесно измамата и се отказали. Някои обаче нямали този късмет и така позволили на измамата да стане една от най-скандалните в съвремието ни.

Защо да се преструваш на министър?

"Всичко в тази история е необикновено", твърди Делфин Милет, адвокат на Жан-Ив льо Дриан, който сега е външен министър на Франция.

"Те са се осмелили да вземат самоличността на действащ френски министър. След това са се свързвали с изпълнителни директори и държавни глави от целия свят с искания за огромни суми пари. Представяте ли си?", възмутен е адвокатът.

Защо обаче са избрали именно личността на Жан-Ив льо Дриан остава неизвестно. Вероятно са избрали именно него, защото като министър на отбраната той може да бъде отговорен за исканията за откупи. Друга причина може да е фактът, че той е относително потаен човек.

Преди 2012 г. льо Дриан е политик от партията на социалистите в Бретан. Доста по-трудно би било за измамниците да се преструват на много по-известен в международен план политик.

Кой го е направил?

Франция разследва измамата, а в центъра на подозренията е осъжданият преди френско-израелски измамник Жилбер Шикли. Той сега е в затвор в Париж, след като беше екстрадиран от Украйна и е обвинен в измама и кражба на самоличност.

Шикли, който е от тунизийско-еврейски произход е отраснал в работническия парижки квартал Белвил. През 2015 г. той е обвинен за кражба на пари от френски корпорации, преструвайки се на техния изпълнителен директор. Само че по това време той живеел в Израел, който удобно за него, отказва да екстрадира своите граждани, какъвто е и Шикли.

Как работи схемата

Всичко започвало с телефонен разговор с човек, който по телефона се представял за близък на льо Дриан, като неговият специален съветник Жан-Клод Мале. Посредникът обещавал да уговори разговор между "министъра" и жертвата.

Първоначално тези разговори с "льо Дриан" се състоели по телефона, но не след дълго измамата се разпростряла да включва и видео разговори.


Сега имитаторът льо Дриан трябвало не само да звучи като министъра, трябвало и да изглежда като него.

Във видео разговорите, организирани по Skype, измамникът носел специална маска с лицето на льо Дриан и стоял в абсолютно копие на кабинета на отбранителния министър - с флагове и портрет на тогавашния президент Франсоа Оланд.

За да бъде още по-достоверно, тъй като мними жертви можело и да се усъмнят, фалшивият министър бил доста зле осветен от екипа. Разговорите никога не траели дълго, връзката също била лоша. В крайна сметка им трябвало да запазят илюзията само докато шараните се хванат на стръвта.

"Поглеждайки назад си задавам много въпроси. Но наистина приличаше на него", обяснява Ги Петрус Линяк, от богатата фамилия Петрус, която се занимава с производство на вино.

"Той искаше помощта ми в служба на родината! Това е плашещо, защото може би, ако беше поискал по-малко пари, можеше и да кажа да!", спомня си Петрус, който не се хванал на трика.

Много обаче са се хванали, но нито един от тях не желае да говори. От 80-те милиона евро, които измамниците са събрали, повече от половината дошли от неназован турски бизнесмен.

Един от онези, които не се хванали на измамата, е сенегалският лидер Маки Сол. Измамниците допуснали малка грешка. Фалшивият льо Дриан се обърнал към президента на Сенегал с учтивото френско "vous" - вие. Всъщност, двамата се познават добре и когато разговарят един с друг използват неформалното "tu" - ти.

Краят на измамата

Безспорно всеки измамник си има късмет, но той лесно се изчерпва. Късметът на Жилбер Шикли свършва през август 2017 г., когато той направил грешката да посети Украйна.

Там той е арестуван по искане на Франция. Пред полицията обяснил, че тръгнал към Украйна, за да се поклони пред гробницата на известен равин.

Телефонът му разкрил друга история - той искал да си купи маска.

В затвора в Киев му излязла репутация на нарцисист. Подкупил надзирателите да му осигурят хладилник, пълен с водка и пържоли, и после показал това в цинично видео в социалните мрежи, подигравайки се на Франция.

В крайна сметка това може би е била доста лоша идея. Освободили го, само за да бъде арестуван почти веднага и ектрадиран във Франция.

Тук историята би трябвало да свърши, но всъщност сега започва

В началото на тази година Жилбер Шикли е на топло в затвора. По същото време измамата се възражда.

В посолствата отново започнала да идва информация, че фалшив льо Дриан с еопитва да изцеди средства от влиятелни приятели на Франция.

През февруари трима френско-израелски граждани са арестувани край Тел Авив.

Засега обажданията на фалшивия Жан-Ив льо Дриан са спрели. Но в крайна сметка много си задават въпроса: Дали няма цяла банда, обучена да се представя за Жан-Ив льо Дриан?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 4 години

Пък, викате, нашите баби били *** и хвърляли пари от терасите.Инак какво ли да говорим?! Eвреин, измама, съден за измама, Украина, Израел, израелски граждани и най-вече: Израел отказва да екстрадира един доказан престъпник. Е, аккаво да ви кажа повече? А вие ми викайте "да живее Израел и САЩ!"

3

Анонимен

преди 4 години

"Схемата подмамвала жертвите да си мислят, че с тях се е свъзал льо Дриан, който след това иска от тях финансова помощ, за да плати откуп за журналисти, които уж са отвлечени от ислямисти в Близкия Изток."Това ако не е изкопирано от родните схеми на ало измамниците, ще се прекръстя на Хасан.

2

Анонимен

преди 4 години

Това всъщност е една от най-старите схеми за измами, известна като нигерийския принц. Само на по-високо ниво.

fallback