Снимка: Reuters

Близо 1 млн. души годишно умират заради неправилно изхвърлена пластмаса. Това предупреди защитник на околната среда сър Дейвид Атънбъро, цитирайки доклад на организациите “Тиърфънд”, “Флора и фауна интернешънъл” и “УейстЕйд”, предаде bTV.

Това е едно от първите широкообхватни проучвания на влиянието на пластмасата върху човешкия живот и природата.

Между 400 хил. и 1 млн. души от най-бедните части на планетата умират всяка година заради болести и инциденти, свързани с неправилното изхвърляне и съхранение на пластмаса, твърди проучването.

Едва един на четирима души събира и изхвърля по правилата. Остатъкът попада в околната среда, където не само унищожава природата и био разнообразието, но води и до лоша хигиена, наводнения, огнища на холера и много други.

В много държави единственият начин пластмасата да бъде унищожена е като се изгори, което пък замърсява въздуха. Според поседни проучвания микропластмасата (парченца пластмаса с размери не повече от 5 мм в диаметър) се натрупва в човешкия организъм с годините и може да има негативни последици върху здравето ни.

“Замърсяването с пластмаса е катастрофа, която е пренебрегвана твърде дълго”, каза  Атънбъро. Според него трябва да се вземат сериозни мерки за страните, в които пластмасата не може да се преработва.

Организациите зад проучването призоваха мултинационалните компании като “Кока Кола”, “Пепси” и “Нестле” да намалят използването на пластмасови опаковки за еднократна употреба в държавите, в които те не могат да бъдат рециклирани.

Компаниите предлагат да се направят промени в законодателството, които да задължат големите компании да публикуват данни за използваната пластмаса на годишна база. До 2015 г. опаковките за еднократна употреба трябва да намалеят на половина, призовава докладът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase