Джордж Уеа. Снимка: Reuters

Новият президент на Либерия - известният футболист от близкото минало Джордж Уеа, обеща да намали собствената си заплата с 25% и предупреди "фалиралата" държава, че я чакат трудни времена, предаде Ройтерс.

"Състоянието на икономиката, което моята администрация наследи, показва, че предстоят много работа и решения", каза новият президент в обръщение към нацията, което очевидно имаше за цел да намали високите очаквания след изборната му победа в края на миналата година, отбелязва агенцията.

"Нашата икономика е фалирала, нашето правителство е фалирало. Нашата валута е в състояние на свободно падане, инфлацията расте", каза Уеа, който положи клетва преди седмица.

Още по темата

"Безработицата е безпрецедентно висока, а чуждестранните ни резерви са на най-ниското си равнище за всички времена", допълни той.

Новината, че ще намали собствената си заплата, вероятно ще се възприеме добре на континент, който е свикнал с висши държавници, възнаграждаващи се с баснословни суми и бонуси.

Въпреки мрачната картина, която представи, Уеа обеща реализиране на инфраструктурен проект на стойност три милиарда долара, който да свърже столицата с югоизточната част на страната.

Президентът също така обеща да отмени закон, който забранява на хора, които не са с черен цвят на кожата, да стават граждани на Либерия и да притежават собственост в страната, допълва ДПА.

"Това противоречи на името на Либерия, което означава "свобода" (Liberty), каза Джордж Уеа. Според него този закон също така ограничава развитието на икономиката, защото спира чуждестранните инвеститори.

Уеа има зад гърба си забележителна футболна кариера като играч на няколко големи европейски клуба - френските "Монако", "Пари Сен Жермен", и "Олимпик" (Марсилия), италианския "Милан" и английския "Челси", с които е носител на редица европейски купи и награди. През 1995 г. той стана първият африкански футболист, носител на "Златната топка".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase