Снимка: Reuters

Разследването за руска следа в американските избори миналата година прави САЩ да изглеждат "много зле", заяви президентът Доналд Тръмп в интервю за вестник "Ню Йорк таймс".

Въпросът за федералното разследване за руска следа в американските избори тегне над Белия дом, откакто Доналд Тръмп е на власт, а някои негови приближени в последните седмици заявиха, че назначеният да води разследването специален прокурор Робърт Мълър е пристрастен.

"Не е имало никакво съглашателство. Но смятам, че Мълър ще бъде справедлив", каза Тръмп в 30-минутно интервю в своя голф клуб във Флорида.

В хода на разследването Мълър обвини хора от близкото обкръжение на Тръмп.

Пред "Ню Йорк таймс" американският президент посочи, че не знае колко време ще продължи то. "Не мога да ви кажа. Не знам."

Тръмп каза още, че ако разследването продължи прекалено дълго, това ще направи "страната да изглежда много зле и ще я постави в много лоша позиция".

След отправени от него критики по адрес на Китай, че китайски кораби са прехвърляли петрол на борда на севернокорейски плавателни съдове в нарушение на санкциите на ООН той изрично призна, че е бил "мек" към Пекин по въпросите на търговията с надеждата китайското ръководство да упражни натиск върху Северна Корея да се откаже от ядрената си програма.

"Петролът тече към Северна Корея. Не за това се бях споразумял", възкликна той, загатвайки за възможност за агресивни действия срещу Пекин в сферата на търговията. "Ако не ни помогнат за Северна Корея, ще направя това, което винаги съм казвал, че искам да направя."

"Китай може да реши севернокорейския проблем, и те ни помагат, и то много, но не достатъчно."

Тръмп изрази и недоволството си по отношение на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА), което в момента САЩ се опитват да предоговорят.

"Ако не постигна нужното споразумение, ще премахна НАФТА точно за две секунди. Но се справяме доста добре в преговорите", заяви Тръмп.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase