Доналд Тръмп и Ким Чен Ун. Снимка: архив, Reuters

Севернокорейски медии заявиха, че президентът на САЩ Доналд Тръмп заслужава да бъде наказан със смърт, защото е обидил лидера Ким Чен Ун. Освен това те писаха, че от страх Тръмп не е посетил демилитаризираната зона на границата между двете корейски държави, предаде Франс прес.

В редакционна статия в. "Нодон синмун" се нахвърли срещу Тръмп, който миналата седмица заяви в южнокорейския парламент, че в Северна Корея има "жестока диктатура".

Тръмп посети Южна Корея в голямата си обиколка в Азия. Той се опита да обедини регионалните сили за противодействие срещу ядрената и ракетната програма на Северна Корея.

"Най-тежкото престъпление, за което той никога няма да получи прошка е, че дръзна злонамерено да оскърби достойнството на върховния лидер. Нека е ясно, че той е омразен престъпник, осъден на смърт от корейския народ", пише севернокорейският вестник.

Откакто влезе в Белия дом, Тръмп засилва словесните атаки срещу Ким Чен Ун. В Ханой той заяви: "Защо Ким Чен Ун ме обижда, като ме нарича "стар", когато аз НИКОГА не бих го нарекъл "нисък и дебел"? А аз толкова се старая да бъда негов приятел - и може би някой ден това ще се случи!"

В Северна Корея членовете на династията Ким са почти боготворени, отбелязва АФП.

"Нодон синмун" напомня и за отмененото посещение на Тръмп в демилитаризираната зона. Когато бе в Сеул, президентът направи опит за изненадваща визита в зоната, но заради лошото време хеликоптерът му направи обратен завой. "Това не беше заради метеорологичните условия. Него просто го достраша да се изправи пред мрачния поглед на нашите войници", твърди севернокорейският вестник. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase