Снимка: архив, Reuters

Трима български граждани от ромски произход получиха присъди от 17 до 18 години затвор във френския град Па дьо Кале за извършеното преди повече от 5 години убийство на свой сънародник от друг клан, с който спорели за доходоносния контрол над просяците, предаде Франс прес.

През нощта на 2 срещу 3 февруари 2012 г. десетина души, въоръжени с железни пръти, влезли в ромски лагер в град Рубе и пребили четирима души, намиращи се в една барака. Един от тях починал от черепно-мозъчна травма.

Разследването установило самоличността на трима от нападателите - братята Ангел и Светослав Иванови и техният зет Теньо Славов Атанасов. Днес Ангел е на 27 години и живее във Франция от 2007 г., а Светослав е на 26 години и живее във Франция от 2009 година. Атанасов живее в България и е на 40 години.

Съдът реши да квалифицира деянието като нанасяне на удари, довели до смъртта на пострадалия, при наличието на предварителен умисъл. Ангел Иванов получи присъда от 18 години затвор, а останалите - по 17 години. И тримата получават постоянна забрана да влизат на територията на Франция.

Процесът позволи да се разкрие истинският мотив за кървавото разчистване на сметки - контролът над двама сакати просяци. "Добре известно е, че някои от ромите в Лил карат просяци да работят за тях и от всеки просяк изкарват до 200 евро на ден", заяви следовател по време на даване на показания в съда. "Това е много повече, отколкото се получава за събирането на старо желязо, където няма данни за подобни спорове", отбеляза той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase