Снимка: архив, Reuters
fallback

Френските власти постигнаха политическо споразумение във връзка с очаквания референдум за самоопределение на архипелага Нова Каледония, разположен в южната част на Тихия океан, който е отвъдморска територия на Франция.

Предвижда се вотът да се състои през 2018 г., съобщава френската телевизия Бе Еф ЕМ, цитирана в руския в. "Известия".

"Тази вечер стигнахме до политическо споразумение и което не е по-маловажно, постигнахме доверие", заяви премиерът на Франция Едуар Филип.

По-рано Франс прес съобщи, че референдумът за независимост на френския архипелаг вероятно ще се състои през ноември догодина. 20 години по-рано бе подписано Споразумението от Нумеа, с което в региона започна процес на деколонизация. Очаква се плебисцитът да бъде спечелен от противниците на независимостта.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Ноа

преди 6 години

Нова Каледония са 3 острова с 240 000 човека население. Тъй като са острови , са извън континента , тоест не нарушават териториалната цялост на Франция в Европа. Каталуния е богата , 7 милиона и е до Испания... За разлики ли да си говорим!

10

Пробват чипове

преди 6 години

kakto се видя в Каталуния населенито бе тежко отровени с нови пси активни спец наркотици подавани с храни и напитки и обработено с пси активатори и обемно обсебващи нови оръжия .Ползваха предимно нови нагло престъпни тежко терористични и AIDS активни съоръжения инсталирани в лични и други документи..Отравянията са нелечими за около 90 % от населението..НАгли престъпници пишат дисертации как се активира население на даден регион с цел референдум избори и подобни..

9

Анонимен

преди 6 години

Франсетата са хитри знаят,че противниците на независимоста са малцинство и за това разрешават референдума.После има да се изтъкват, колко са либерални и демократични.Всъщност същото бе и в Каталуния,но кастилците от Мадрид решиха да показват мускули от колониалните времена.

fallback