Снимка: Reuters
fallback

Каталунските лидери, изправени пред обвинения в бунт, избягаха в Белгия, пише "Гардиън".

Изданието отбелязва, че според медийни съобщения отстраненият от длъжност регионален премиер Карлес Пучдемон и членове на кабинета му може да поискат за убежище в Белгия или да съставят правителство в изгнание.

Oще по темата

"Индипендънт" отбелязва, че Карлес Пучдемон и други представители на каталунското ръководство са се появили в Белгия, след като нейният държавен секретар за миграцията Тео Франкен заяви, че Пучдемон може да кандидатства за убежище там. Изданието добавя, че така се създава неловка ситуация, тъй като столицата на Белгия - Брюксел, е и "столица" на ЕС.

"Ню Йорк таймс" коментира, че правителството на Белгия е единственото в Европа, изразило макар и дистанцирана благосклонност към призивите на Пучдемон за посредничество в кризата с Каталуния, и отбелязва, че това не на последно място може да се дължи на наличието и там на напрежение заради сепаратистки настроения, конкретно около областта Фландрия.

Сепаратистките ръководители отстъпват, докато испанските власти потушават опита за отделяне в независима държава, пише "Вашингтон пост". Вестникът добавя, че само дни след обявяването на независимост в редиците на каталунските ръководители цари бъркотия.

"Уолстрийт джърнъл" пише, че първият ден от прякото управление на Мадрид над Каталуния е преминал по-спокойно от очакваното, тъй като след нареждането на испанските власти да се оттеглят от постовете си повечето сепаратистки лидери не са отишли на работа, а партиите им са се съгласили да участват в предсрочните избори през декември.

"Файненшъл таймс" коментира, че с последните си действия Мадрид е пристъпил към налагане на властта си в автономната област.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

ГУРБЕТЧИЯТА

преди 6 години

Изправени пред обвинения в бунт, те избягаха в БелгияИ НА МАЙКА СИ В ГАЩИТЕ ДА СЕ СКРИЯТ , ФАЙДА НЯМА !

28

Анонимен

преди 6 години

Свърши се с отделянето. Главната грешка на каталунците беше, че не си поканиха зелени човечета да ги пазят от демокрацията.

27

ognyanz

преди 6 години

Рано е за прогнози. Ако правителството в Мадрид започне репресии, отделяне на Каталуния след време може и да има. Но няма да е по мирен начин.

fallback