Карлес Пучдемон. Снимка: Reuters

Намекът на белгийския държавен секретар по убежището и миграцията Тео Франкен, че Белгия може да предложи убежище на отстранения от длъжност председател на каталунското правителство Карлес Пучдемон, предизвика гневна реакция от страна на белгийския министър-председател, съобщи ДПА.

Премиерът Шарл Мишел обвини Франкен, че налива масло в огъня. Той допълни, че предоставянето на убежище на Пучдемон "изобщо не стои на дневен ред" и повтори предишния си призив за диалог между Барселона и Испания, предаде думите му агенция Белга.

Каталунският лидер, който бе свален от власт, след като обяви независимост на автономната област в Североизточна Испания, бе предупреден, че може да бъде арестуван за организиране на бунт - престъпление, което се наказва с до 30 години лишаване от свобода.

Още по темата

Франкен каза по-рано, че "каталунците, които се чувстват обект на политическа заплаха", в това число Пучдемон, могат да подадат молба за убежище в Белгия. Той заяви в ефира на фламандската телевизия Ве Ер Те, че "Белгия може да бъде начин за Пучдемон да се измъкне", но допълни, че засега такава молба не е получавана.

Фламандската националистическа партия на Франкен - "Нов фламандски алианс", която в миналото е демонстрирала сепаратистки амбиции за северния район Фландрия, изразява симпатии към каталунското движение за независимост.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase