Снимка: Reuters

Трима души бяха ранени снощи в Барселона, когато привърженици на единството на Испания се сблъскаха с празнуващи новообявената едностранно незввисимост на Каталуния на площад Сан Хауме.

Вчера депутатите в Каталуния подкрепиха с бойкотирано от левицата тайно гласуване отделянето на Каталуния от Испания и така обявиха едностранно независимост.

Още по темата

По-късно испанският премиер Мариано Рахой обяви, че разпуска правителството и парламента в провинцията и свиква избори на 21 декември. Уволнен ще бъде и шефът на местната полиция, както и представителите на Каталуния в чужбина, съобщи bTV.

Протестите за и против независимостта на Каталуния продължиха през цялата нощ.

Докато на площадите в Барселона някои празнуваха независимостта, в други части на града се организираха протести на привърженици на единна Испания.

Повече от 400 души се опитаха да стигнат до централното управление на полицията, но властите пресекли пътя на шествието.

Тогава протестиращите, сред които имало и ултраси, се насочили към сградата на радио Каталуния, където изпотрошили стъклата и блокирали входа.

Обиколките на протестиращите продължи през нощта. Те скандираха "да живее Испания", "улиците винаги ще бъдат наши" и "Каталуния е Испания".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase