Снимка: БТА

Жителите на Каталуния вече са победили в борбата си за самоопределение, суверенитет и достойнство и от понеделник ще започнат пътя към нов живот, заяви лидерът на регионалното правителство Карлес Пучдемон снощи на многохиляден митинг в Барселона.

"Ние вече победихме, надвихме страха, лъжата и заплахите, преодоляхме натиска на държавата, която не искаше да стигнем толкова далеч", каза Пучдемон, цитиран от ТАСС. Той призова всички каталунци да излязат и да гласуват в неделя.

Митингът край Магическия фонтан на хълма Монтжуик в завърши агитационната кампания за референдума, който ще се състои на 1 октомври. По оценка на организаторите в него са участвали близо 100 000 души. Днес в Каталуния е "ден за размисъл", когато агитацията преди плебисцита се прекратява. Сред участниците имаше представители на всички поколения.

Мнозина бяха облечени във фланелки или наметнати с флагове с думата "Si" " - Да" на каталунски, лозунг на кампанията за независимост. Площадът беше залят от стотици жълто-червени каталунски знамена. Митингът имаше празничен характер - над два часа продължи музикален концерт на местни звезди.

Завърши го известният Луис Ляк с песента си "Естака" /Стълб/, написана през 1968 година и станала един от символите на съпротивата срещу диктатурата на Франко.

Преди това на голям екран беше пуснат видеозапис на откъс от негов концерт в Барселона през 1976 година, когато той изпълнява същата песен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase