Снимка: БТА

Министър-председателят на Испания Мариано Рахой обяви тази вечер, че ще уволни регионалното правителство на Каталуния начело с премиера Карлес Пучдемон, като пълномощията му ще бъда поети от правителството в Мадрид, предаде Ройтерс.

След заседанието на своя кабинета Рахой каза още, че разпуска каталунския парламент и че началникът на каталунската полиция ще бъде отстранен. Премиерът на Испания добави, че ще инициира процедура по признаването за незаконна на приетата днес от каталунския парламент декларация за независимост на испанската автономна област.

По думите на Рахой в Каталуния ще има предсрочни регионални избори на 21 декември.

Още по темата

По-рано днес регионалният парламент в Барселона прие решение за отделяне на Каталуния от Испания и създаването на независима и суверенна каталунска република. Броени минути по-късно испанският Сенат упълномощи правителството на премиера Рахой да наложи пряко управление на областта.

След заседание на испанския кабинет тази вечер министър-председателят обяви първите мерки, предприети в съответствие с решението на горната камара на парламента.

Тази сутрин Рахой каза пред сенаторите, че "извънредните мерки ще бъдат предприети, ако няма други възможни средства".

Редица европейски страни, сред които Белгия, Великобритания, Германия, Италия, Португалия и Франция, както и САЩ, заявиха, че няма да признаят независимостта на Каталуния.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase