Снимка: архив, Bulphoto
fallback

Каталунските сепаратисти внесоха днес в регионалния парламент предложение за обявяване на независимост от Испания и за провъзгласяване на каталунска република, съобщи в. "Вангуардия", но допълни, че не е ясно дали текстът ще бъде гласуван, предаде Ройтерс.

Предложението бе внесено от членове на регионалния парламент от партиите "Заедно за Да" и "Кандидатура за народно единство", които имат мнозинство, съобщава BTV.

Няколко хиляди протестиращи се събраха до сградата на парламента в Барселона преди началото на заседанието, на което може да бъде обявена официално независимост, съобщи Асошиейтед прес.

Демонстрантите развяват каталунски знамена и скандират "независимост" и "свобода" с надеждата да чуят до края на деня обявяване на независимост.

В същото време в Мадрид заседава испанският Сенат, който ще реши дали да одобри намерението на правителството да отнеме правомощията на регионалните власти на Каталуния и да спре стремежа на тази област към независимост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

78

ФАКТ!

преди 6 години

За Каталуния не може за Крим не може за кюрдите не може обаче за Косово може.Ай у лево *** Сърбите ще си върнат косово и ще засилят един камион с експлозиви към Бондстиил както засилиха камион навремето в Ливан попиляха ги тогава!

77

Анонимен

преди 6 години

До 61Нямам предвид свинеферма, кравеферма и прочие ферми! Просто НИКОЙ няма да позволи изграждането на някакви бази! Няма противопоставяне - на Каталуня не й трябват бази, войни и други подобни! На тях им трябва спокойствие, икономически ръст и още по-висок стандарт! Иначе техните данъци ще отидат в по-слабо развити райони, каквито в Испания има доста.

76

Пут Ин

преди 6 години

Наздаровя товарищи. Пия за това

fallback