Снимка: Reuters
fallback

След ужасяващата стрелба в Лас Вегас, взела 59 жертви, политиците ще реагират със сваляне на знамената наполовина, спазване на минути мълчание и национален траур. Това, което най-вече е необходимо да се направи, обаче не е обявяване на траур, а предприемане на действия за намаляване на жертвите на огнестрелни оръжия в Америка, пише в коментарна статия в. "Ню Йорк таймс".

Не трябва просто да се примиряваме с подобни касапници. Когато през 1996 г. в Австралия имаше стрелба срещу много хора, страната се обедини в подкрепа на по-строгите закони за огнестрелните оръжия. В резултат броят на убийствата с огнестрелни оръжия и на самоубийствата с огнестрелни оръжия намаля почти наполовина.

Oще по темата

Скептиците ще кажат, че нещата не могат да се оправят с вълшебна пръчица и че законите не са в състояние да предотвратят касапниците. И до известна степен са прави. Някои престъпници винаги ще могат да се сдобиват с оръжия, особено в страна като САЩ, където има 300 милиона огнестрелни оръжия. Америка вероятно винаги ще има по-високо ниво на смъртност, причинена от огнестрелни оръжия, в сравнение с Европа.

Мащабите обаче са потресаващи. От 1970 г. от огнестрелни оръжия са умрели повече американци, отколкото във всички войни в американската история. Всеки ден около 92 американци умират от огнестрелни оръжия, а децата в САЩ са 14 пъти по-застрашени да умрат от огнестрелно оръжия, отколкото връстниците им в други развити държави.

"Ню Йорк таймс" представя статистика, според която от юни 2016 г. в САЩ е имало 521 масови стрелби. Данните показват, че след стрелбата в Орландо през юни 2016 г., при която бяха убити 49 души и която преди трагедията в Лас Вегас беше най-смъртоносното масово убийство в съвременната американска история, при такива стрелби са загинали 585 души, а 2156 са били ранени.

След поредната трагедия, при която бяха убити 59 души, а 527 бяха ранени, Америка е изправена пред избор: дали иска да приеме тези сцени в името на гарантирането на неограничен достъп до огнестрелни оръжия, или ще намери смелост да каже "стига толкова", пише в коментар британския в. "Гардиън".

Според автора на статията - демократическия конгресмен Ерик Суолуел - Конгресът на САЩ трябва да направи всичко възможно, за да намали нарастващия брой жертви на насилие с огнестрелни оръжия в Америка.

Изгледите да се затегне законодателството за огнестрелните оръжия в САЩ са ограничени, особено като се има предвид, че републиканците контролират Конгреса и Белия дом и са против всякакви действия, които могат да бъдат възприети като отслабване на Втората поправка към конституцията, даваща на американците право да носят оръжия, отбелязва британският в. "Файненшъл таймс".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 6 години

Това ги устройва. Иначе има просто решение.

22

КРАЛИ МАРКО

преди 6 години

Винаги съм знаел че шаш са смърдяща Ко..чина. Дано по бързо им дойде края. Вулкан ли ще е ,ураган ли ,или пък Ким. Най мразената пап..лач на земята.

21

Бегемот

преди 6 години

При това броят на предумишлените убийства в САЩ е на сто хил. души е 4.2.В Русия обаче техният брой на сто хил. души е 10.2. Там обаче обикновено не се стрелят (освен ако не са политически противници на Путин), а се трепят с тесли, брадви, тухли и всякакви подръчни средства. https://fr.wikipedia.org/wiki/Classement_des_pays_par_taux_d%27homicide_volontaire

fallback