Снимка: Reuters

При стрелбата по публиката на кънтри концерт на открито са убити най-малко 50 души, а над 200 са ранени. Това съобщи шерифът на окръга от щата Невада, в който се намира Лас Вегас, предаде Асошиейтед прес.

Това е най-кръвопролитното нападение с огнестрелно оръжие в съвременната история на САЩ.

Досега за най-големия инцидент от подобен род беше смятана стрелбата в гей клуб в град Орландо, Флорида през юни 2016 г. Тогава заклелият се във вярност на екстремистите Омар Матин уби 39 души, а 53 бяха ранени.

Още по темата

Хиляди паникьосани зрители на концерта на кънтри певеца Джейсън Олдийн са побягнали от сцената на нападението, като в някои случаи са прегазвали паднали хора, докато полицаите са се опитвали да засекат и обезвредят извършителя.

Застреляният от полицията нападател е идентифициран като 64-годишния бял мъж Стивън Падок от Лас Вегас. Той се е регистрирал като гост на хотел, откъдето е стрелял по събралото се множество от 32-ия етаж.

По думите на източници на телевизия CBS от правоохранителните органи стрелецът  досега не е попадал в полезрението на полицията. Той не е бил ветеран от американската армия и никога не е участвал в бойни действия.

Освен това полицията има данни за местонахождението на 62-годишната Мерилу Данли, която се издирва във връзка с нападението, и те в момента се проверяват.

Нападателят е действал сам и няма сведения да е бил свързан с радикална групировка, каза Ломбардо, цитиран от ДПА.

"Не знаем каква е била идеологията му. На този етап смятаме, че е действал самостоятелно", заяви той.

Шериф Ломбардо заяви, че слуховете за други стрелби или бомбени нападения в района са неверни.

Белият дом съобщи, че президентът Тръмп е бил уведомен за станалото в Лас Вегас, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase