Снимка: Reuters
fallback

Каталунските власти са установили контакт с ЕС, за да издейства от нея официално осъждане на Испания за това, че е накърнила основните права и свободи на каталунците по време на днешния референдум за независимост. Това съобщи днес на пресконференция в Барселона Раул Ромева, ръководителят на департамента по външните работи на каталунското правителство, предаде ТАСС.

Oще по темата

По думите му правителството на Испания е нарушило член 7 от Лисабонския договор, който формулира неприкосновеността на демократичните права и свободи в страните от общността.

Важен момент е и това, че нарушаването на тези права и свободи на каталунците става чрез използването на военизирани полицейски сили - Гражданската гвардия, допълни той.

От голямо значение е да се обърне внимание на европейските страни и институциите на ЕС, че е налице нарушение на основни права на европейски граждани, каза Раул Ромева.

Преди това говорителят на каталунското правителство Жорди Турул обяви, че 337 човека са получили наранявания по време на полицейската операция за осуетяване на референдума, обявен за незаконен от Мадрид.

Турул обвини директно премиера Мариано Рахой и и вътрешния министър Хуан Игнасио Соидо като отговорни за насилието. /БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

143

съндърлъ мъндърлъ

преди 6 години

Испанците, направиха грешка, трябваше наистина да им дадат да гласуват ,като в Шотландия и да им гледат сеира. От 100 метра личи, че Пучдемон си е популист.

142

Анонимен

преди 6 години

Когато ви чета и се плаша. Защо автоматично се приема , че мнозинството от жителите на Каталуня подкрепят независимостта. По всички испански телевизии казват, че резултатите от този т.нар. референдум са "a la búlgara" , визирайки изборите в Народна Република България - 99,9% за. Не ви ли говори нищо това. В Каталуня живеят не само каталунци, а хора от цяла Испания. Тяхното мнение в случая не е важно. Каталунците използваха собствените си деца за обсада на секциите за гласуване. И много още....

141

Анонимен

преди 6 години

Да им се наложат санкции, визи и да се пратят бомбардировачите. Разпада се държава в Европа а ЕС си трае и гледка шоу а някои като Великобритания се радват открито.

fallback