Снимка: Reuters

Общ преглед
Над 340 души са потърсили медицинска помощ при намеси на испанската полиция с цел предотвратяване на произвеждането на референдума за независимост на Каталуния, предадоха ДПА и Франс прес.
Още по темата

Повечето от пострадалите са получили натъртвания, виене на свят или паническа атака. 91 души обаче са били ранени, като един от тях по-сериозно.

Испанските медии съобщиха, че полицията е задържала протестиращи в Барселона и е използвала гумени куршуми, за да ги разпръсне

11 служители на реда също са били ранени по време на сблъсъците с протестиращите. От вътрешното министерство в Мадрид уточняват, че по полицаите са били хвърляни камъни.

Каталунският регионален премиер Карлес Пучдемон обвини испанските власти в неоправдана, непропорционална и безотговорна употреба на насилие при опитите за възпрепятстване на референдума.

Палките, гумените куршуми и насилието от страна на испанската полиция показаха "ужасния външен имидж на Испания", коментира Пучдемон пред репортери.

Той подчерта, че неоправданата и непропорционална употреба на сила "не само не сложиха край на желанието на каталунците да гласуват... но и помогнаха за разсейване на всички съмнения, на които трябваше да намерим отговор днес".

Според представител на официалното правителство на Испания, регионалната полиция на Каталуния, която по-рано масово отказа да участва в акциите против референдума за независимост, е съжалила за действията си, пише испанското издание El Pais.

Силите за сигурност са изпратили общо писмо, адресирано до националното управление на полицията, в което се изразява желание, да бъдат включени в действията срещу референдума.

Според писмото, лидерът на областта Карлес Пучдемон е единствения виновник за случващото се в Каталония.

Представителят на испанското правителство в Каталуния обаче похвали службите за сигурност, че са действали "професионално" за изпълнението на съдебното решение да се осуети произвеждането на референдум за отделянето на областта от Испания.

Делегатът на Мадрид в Барселона Енрик Мильо благодари на служителите на Националната полиция и Гражданската гвардия за старанието им "да бдят за сигурността на всички каталунци и да гарантират техните права".

Днешните събития в автономната област "никога не могат да бъдат представени като референдум или нещо подобно", подчерта отново Мильо.

Регионалното правителство на Каталуния пък обяви, че разрешава на гласоподавателите да дадат своя вот в която и да е отворена секция в региона, ако тяхната е блокирана.

На пресконференция говорителят на местната администрация Жорди Тутул каза и че принтирани вкъщи бюлетини ще бъдат приемани за валидни.

Централното правителство на Испания пък отново поиска от Пучдемон да прекрати референдума за независимост.
В съобщението се казва още, че "Пучдемон и неговия екип са отговорни за всичко, което се случи днес и за всичко, което може да се случи, защото не сложиха край на този фарс".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар