Снимка: архив, Reuters
fallback

Агент на групировката "Ислямска държава" е опитал да убеди репортер под прикритие да извърши нападение на Лондонския мост. Това е станало година преди осем души да загинат и десетки да бъдат ранени на това емблематично място в британската столица, съобщи британската информационна агенция Прес асосиейшън, цитирана от в. "Гардиън".

Агентът е изпратил на събеседника си, с когото общувал в "тъмната мрежа", подробни наръчници с терористични похвати, които поразително приличали на използваните при нападението на Лондонския мост на 3 юни.

Oще по темата

В продължение на две години журналистът е работил по специален репортаж и в Тwitter се е свързал с родения в Бирмингам джихадист и вербовчик на "Ислямска държава" Джунаид Хусаин, който му обещал да го научи да прави бомби в домашни условия.

Хусаин е умрял през 2015 г. при нападение на американски дрон в сирийския град Ракка, след което друг вербовчик се свързвал с репортера. Той му представил план за убийството на полицай, включително с информация как да се сдобие с огнестрелни оръжия и патрони.

Британските власти са знаели всичко за разговорите, които журналистът е водил с терористичната организация в таен сайт за чат.

Репортажът на предаването "Инсайд аут Ландън" ще бъде излъчено тази вечер по Би Би Си 1.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 6 години

Британските власти,чрез репортера са знаели всичко от 2013 година,но не предприели нищо,ако са предприели нещо то агента джихадист го пукнал американски дрон потвърдено от някой си,след което пак чрез репортера за знаели всичко от нов агент джихадист потвърдено от някой друг,като предишния,но не предприели нищо и ето на сценария за теракт се осъществил след 2 години понеже този агент си намерил вербован изпълнител непотвърден от никой,но бил потвърден за връзката,а не направили нищо по въпросите

6

Карина

преди 6 години

За никой не е вече тайна, че про-Джихадистките медии, като БиБиСи, Дойче Веле, (Ин)депендент, са пионери на Ислямските държави, както и на доктрината на Исляма! Така, че това е поредната не-новина.

5

гх

преди 6 години

По-точно агент на ЦРУ!

fallback