Стотици хора оставиха цветя на мястото на атаката, която отне живота на 7 души Снимка: Reuters

Невъзможно е да кажа каквото и да било, което да има смисъл, казва Валерия Колина Кадижа, майката на един от атентаторите от Лондон бридж Юсуф Загба.

Валерия по рождение е от Италия, но е преминала към исляма. Носи воал и говори тихо с група журналисти, дошли да я интервюират в тихия й дом във Фаняно, Италия.

Още по темата

Светлините са загасени и щорите са спуснати. В коридора има лавица с книги, включително на Хемингуей и Джордж Бърнард Шоу. В дневната има документ, който почита паметта на роднина, служил във Втората световна война и се е бил срещу нацистите. Няма семейни снимки по стените.

"От 2016 г. има проблеми със сина ми - фактът, че беше спрян на летището в Болоня", спомня си майката. Преди година властите са го спрели - Юсуф е летял към Истанбул с желание да отиде в Сирия.

"Той ми казваше: "Ела, мамо, нека отидем да живеем в Сирия. Там имат чист ислям!", разказва Валерия пред BBC.

"Казах му: "Да не си луд? Нямам никакво намерения да отида в Сирия с теб или с някой друг". Добре съм си у дома!", настояла Валерия.

След като бил спрян на летището в Болоня през март 2016 г., полицията в Италия почнала да следи сина на Валерия. Властите споделили информацията с чуждестранните тайни служби, включително британските.

Но 22-годишният италианец с марокански корени не загубил правото си да пътува в чужбина. След инцидента на болонското летище майката на Юсуф го предупредила: "Трябва да бъдеш перфектен! Не може да гледаш странни неща в интернет или да се срещаш със странни хора", споделя Валерия.

След това обаче заминал за Лондон. Там си намерил работа в ислямски новинарски канал. Тя обаче се притеснявала, защото синът й започнал да изглежда омърлушен.

"Пошегувах се с него: "Мможеш ли да ми изпратиш снимка, на която се усмихваш повече?", помолила майка му.

За последно говорили два дни преди атаката: "Беше много мило обаждане. Говорихме нормално".

След като чула за атаката на Лондон бридж, тя се опитала да се свърже с Юсуф, но не успяла. Пратила негов приятел да го потърси в дома му в Лондон.

"В този момент си мислех, че синът ми се притеснява да не би полицията да се опита да го свърже с атаката. Мислех си, че се крие", разказва жената.

Във вторник обаче властите дошли до дома й, за да я информират, че нейният син е един от атентаторите.

Сега тя мисли за семействата на жертвите на сина й: "Мога да разбера моята трагедия. Но дори нямам кураж да сравня моята болка с техните. Сякаш се срамувам да кажа: "Аз също съм майка, аз също страдам".

И подкрепя решението, което стотици имами във Великобритания взеха, а именно - да не извършат погребалната церемония за нейния син.

"Разбирам, че е правилно и сме длъжни в този момент да отпратим този силен сигнал. Имаме нужда от този сигнал", отсича Валерия.

Тя се разграничава от действията на сина си: "Това е нещо ужасно. Не трябваше да се случва и никога повече не трябва да се случва. И ще направя каквото мога, за да го предотвратя. Имаме нужда от повече образование за младите хора".

И екипите, дошли до дома й, я оставят. Сама, размишляваща в тъмното.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase