Снимка: архив, Reuters

"Северна Корея дава заден ход от заплахите да удари Гуам", "Северна Корея отлага изстрелването на ракети срещу Гуам, Ким Чен Ун успокоява напрежението" - това са някои от водещите заглавия на британските вестници "Файненшъл таймс" и "Гардиън".

Пхенян като че ли отстъпи от заплахата си за неминуем ракетен удар, като публикува чрез информационната си агенция внимателно подготвено изявление, което според мнозина експерти е опит за деескалация. Написано в не толкова войнствен тон като предишните, то може да помогне да се намали напрежението със САЩ, което имаше опасност да прерасне в конфликт, пише британският финансов ежедневник.

Необичайното послание с помирителен тон бе отправено след предупреждението на американския министър на отбраната, че изстрелване на ракети по територията на САЩ може много бързо да прерасне във война, отбелязва "Гардиън".

Още по темата

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун като че ли даде знак за пауза във все по-ожесточената словесна престрелка с американския президент Доналд Тръмп. Ким заяви, че е готов да наблюдава "още малко" действията на САЩ, преди да нареди ракетен обстрел срещу американската територия Гуам.

Укротяване на топката има и от страна на САЩ, смята в. "Ню Йорк таймс", който излиза със заглавие "След "огъня и яростта" Тръмп изглежда успокоява напреженията в Азия".

След дни на войнствени заплахи срещу Северна Корея и нервничене дали се задава търговска война с Китай Тръмп намали напрежението на няколко фронта в Източна Азия. Той нареди разследване на търговските практики на Китай, за да се установи дали те вредят на американските компании в областта на интелектуалната собственост, но използва нетипично сдържан език и многостепенен бюрократичен процес, който вероятно ще отложи предприемането на евентуални наказателни действия срещу Пекин с месеци, ако изобщо се стигне дотам.

По въпроса със Северна Корея няколко от висшите съветниците на Тръмп се опитаха да разсеят страховете за военен сблъсък. Най-пресният пример е генерал Джоузеф Дънфорд, който увери южнокорейския президент Мун Дже Ин, че опцията за военни действия срещу Пхенян ще бъде задействана само в краен случай, пише американското издание.

Ескалацията на напрежението със Северна Корея отвлече за кратко вниманието от разследването на предполагаемата намеса на Русия в миналогодишните президентски избори в САЩ, което водят ФБР и комисиите по разузнаването в Сената и Камарата на представителите. В средата на май правосъдното министерство на САЩ назначи бившия директор на ФБР Робърт Мълър за специален прокурор, който да проведе независимо разследване на твърденията.

Вестник "Вашингтон пост" обаче публикува днес статия, според която един от съветниците по външната политика на Тръмп - Джордж Пападопулос - още в самото начало на предизборната кампания - през март 2016 г., предложил да уреди среща на републиканеца с висши руски държавници, включително с президента Владимир Путин.

Позовавайки се на кореспонденция по електронна поща между членове на предизборния щаб на Тръмп, "Вашингтон пост" твърди, че Пападопулос предложил на срещата да се обсъдят двустранните отношения САЩ-Русия. В крайна сметка обаче такъв контакт не бил осъществен, защото ръководителят на предизборния щаб Пол Манафорт бил против.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase